Este o oportunitate să poți face practică într-o țară străină. Pentru 27 de liceeni de la Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu” din Timișoara, anul acesta a fost unul plin de experiențe noi, cu ocazia schimbului pe care l-au trăit în Portugalia.
„A fost o experiență interesantă, care mi-a deschis oportunități în mediul european. Mi-a oferit o perspectivă nouă, pe care nu am știut-o. N-am mai ieșit până acum din țară. Mi-a arătat lucruri noi și experiențe care mă pot învăța foarte multe.
Pe lângă asta, am învățat cum să mă descurc singur într-o țară străină, fără vreo persoană care să mă ajute și cred că asta m-a ajutat extrem de mult. Cred că este o experiență pe care fiecare elev trebuie să o aibă în viața lui”, a spus Alexandru, elev în clasa a zecea și participant la mobilitatea din Portugalia.
Tinerii au mers în peninsula Iberică în două deplasări, timp de două săptămâni fiecare. Au fost elevi din clase diferite, care se pregătesc și pentru meserii diferite. Cu această ocazie, pe lângă interacțiunea cu localnicii și cu piața muncii din Portugalia, au reușit să formeze legături strânse și între ei.
„A fost prima dată când am vizitat Portugalia. A fost o experiență frumoasă, a avut părți și bune și rele, dar mai mult bune. Mă bucur că ne-am împrietenit între noi, am fost trei clase diferite, a fost frumos”, a spus Adriana, o altă tânără care a fost în schimbul de experiență Erasmus Plus.
Aceste deplasări în străinătate, prin mobilitățile Erasmus Plus pot fi adevărate premiere pentru tineri. Mulți dintre ei n-au ieșit niciodată din țară sau nu au călătorit cu avionul, iar faptul că au putut face toate acestea le-au schimbat mult perspectivele.
Multe din experiențele de dincolo i-au pus în situația să iasă din zona lor de confort.
„Din ce am observat de la ei, s-au întors cu foarte multe amintiri, cu foarte multe cunoștințe profesionale în plus. Au interacționat cu oameni din diverse companii acolo unde au avut stagiul de practică. Au exersat limba engleză, și-au sporit competențele lingvistice, au încercat să învețe câteva lucruri și în portugheză, pentru că unii dintre ei au lucrat direct cu clienții.
De exemplu, am avut copii în magazin și atunci au avut clienți care nu știau limba engleză și atunci trebuiau să știe și câteva cuvinte și expresii în portugheză. Pe partea de lucruri noi pe care le-au dobândit, pe lângă competențe lingvistice și profesionale, mulți dintre copii au zburat cu avionul pentru prima dată, poate unii au ieșit din țară pentru prima dată și a fost o experiență uimitoare și fantastică pentru ei”, a spus Ioana Gheorghiță, profesorul coordonator al deplasării din acest an în Portugalia.
Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu” din Timișoara nu este instituție străină deplasărilor dincolo, prin programe de mobilitate. Instituția de învățământ desfășoară programe Erasmus încă din 2002.
Trimite articolul
Xau frecat menta, adica
-
Când gogul nu ajunge la struguri, zice că sunt acri… 😀
-
Nu fii rău, a fost și gogu la “studii”, ori la Soci ori la Tiraspol 😉
-
-
Bine că ai învățat tu pentru toată țara. Hai valea