Bugetele locale pot fi adoptate în fiecare an abia după aprobarea bugetului național și a celui județean. În acest an, întârzierea cu care a fost adoptat bugetul național a dus la decalaje în adoptarea bugetelor județene și, prin urmare, și a celor locale. De exemplu, în Timiș, bugetul județean va fi dezbătut de consilieri abia la finele acestei luni. Ceea ce înseamnă că bugetele locale vor fi dezbătute și aprobate abia în mai. Acest lucru a stârnit revolta primarilor din Timiș care sunt și membri ai GRAL și care spun că localitățile pe care le conduc este grav afectate. Mai mult, din acest an tot primăriile au și o serie de cheltuieli suplimentare impuse de Guvern.
„Comitetul de reprezentare și comunicare al Grupului de Reformă și Administrație Locală – GRAL Timiș s-a întâlnit pentru a discuta problemele legate de construcția bugetelor pe acest an. Principala nemulțumire a primarilor este legată de întârzierea cu care sunt nevoiți să adopte bugetele locale care frânează investițiile publice locale, dar și de cheltuielile suplimentare induse de ultimele modificări legislative. O problemă la fel de mare este și modul în care guvernul a transferat o serie de cheltuieli către administrațiile locale fără să asigure și surse de finanțare pentru acestea. Salariile asistenților sociali au fost trecute în sarcina primăriilor din județ, iar în multe cazuri același lucru s-a întâmplat și cu cheltuielile salariale pentru birourile de evidență a persoanelor. Primăriile vor fi acum nevoite să găsească fonduri de la alte capitole bugetare pentru a asigura plata acestor salarii. Un alt punct care a stârnit nemulțumirea primarilor este OUG 114 care prevede creșterea salariilor în construcții. Practic toate firmele de construcții care au contracte cu primăriile vor cere creșteri ale sumelor din contracte pentru a acoperi creșterile salariale dictate de guvern”, au transmis membrii GRAL Timiș.
Aceștia cer ca bugetul județean să fie alcătuit transparent, astfel încât sumele care ajung la primăriile din Timiș să nu fie la discreția conducerii.
„În fiecare an ne lovim de aceleași probleme în alcătuirea bugetelor, dar și mai grav este că de fiecare dată apar probleme noi și parcă tot mai mari. Toate acestea sunt posibile deoarece la nivel național și județean, bugetele se fac fără a se ține cont de câteva criterii obiective. Practic totul este la mâna câtorva oameni care taie și spânzură în administrație. Primarii din GRAL cer conducerii CJT în prima fază să organizeze consultări reale la alcătuirea bugetului. Este foarte important ca la nivel de județ să existe o serie de criterii clare și transparente după care să se construiască bugetul județean, ca să nu mai fim în situația de a depinde de preferințele sau simpatiile unui președinte de Consiliu Județean, indiferent din ce partid face parte acesta”, mai spun primarii din Comitetul de reprezentare și coordonare.
Primarii din GRAL se vor întâlni duminică cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, căruia îi vor spune problemele lor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!