Cei care au vrut să își cumpere o locuință, în 2023, au avut o surpriză neplăcută când au cercetat ofertele. Sunt cu aproximativ 30% mai puține locuințe pe piața rezidențială, ceea ce a îngreunat munca posibililor cumpărători. În cealaltă parte a pieței, numărul de chiriași a crescut, însă nu și ofertele pentru aceștia. Cei care au decis să închirieze, s-au lovit de o piață imobiliară limitată, dar și de chirii mai mari cu aproape 15%.
„În ciuda așteptărilor, piața rezidențială a performat bine în primele trei trimestre din acest an, deși condițiile au fost dificile: inflația care a erodat puterea de cumpărare, dobânzile ridicate, starea generală de instabilitate și nesiguranță. Scăderea ofertei este principalul motiv care a stat la baza menținerii prețurilor în condițiile actuale de piață menținându-se astfel echilibrul dintre cerere și ofertă. Cu excepția cazului în care vom asista la dezechilibre macroeconomice majore, în 2024 ne așteptăm la creșterea cererii ceea ce cel mai probabil va duce la creșteri de preț”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Cererea pentru locuințe, atât la cumpărare, cât și la închiriere, este în creștere. Peste 155.000 de oameni au căutat să cumpere o locuință, conform datelor imobiliare.ro, doar în trimestrul al 3-lea, un procent cu 18% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.
Și chiriile au fost mai căutate ca anul trecut, pe vremea aceasta. La nivel național, numărul persoanelor care au căutat să închirieze o locuință a crescut cu aproximativ 13%: circa 110.000 de oameni au căutat chirii pe imobiliare.ro.
Prețurile locuințelor rămân relativ constante
Nu s-a observat o apreciere semnificativă a prețurilor imobilelor. În ritm anual se observă un avans de 1,5%, la nivel național. Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară și de această dată, cu un preț mediu de 2.500 de euro pe metru pătrat util. Brașovul, de asemenea, este mai scump, pentru că proprietarii și dezvoltatorii au majorat prețurile locuințelor scoase la vânzare cu aproximativ 20%, în ultimii doi ani.
Bucureștiul este în continuare cel mai ofertant din țară. Pe de-o parte, aici găsim și cele mai mari prețuri pe metru pătrat, unde se poate ajunge și la 3.000 de euro în zonele cele mai scumpe. Pe de altă parte, capitala contrabalansează cu oferte variate la categoriile low-cost și mass market nou intrate în piață, la prețuri scăzute.
Cât durează până se vinde o locuință
Durează mai mult să vinzi un imobil în orașele mari. Singura excepție este Cluj-Napoca, cu toate că, și în acest caz, durează aproximativ 3 luni pentru a găsi un cumpărător. În București și Timișoara durează ceva mai puțin – aproximativ 2 luni.
Marja de negociere rămâne sub 4,5% în marile centre urbane, iar la Iași se negociază cel mai puțin prețul.
A crescut, de asemenea, numărul de credite ipotecare contractate anul acesta, arată imobiliare.ro. Fie că vorbim de refinanțări sau de renegocieri ale contractelor deja în curs, dobânzile fixe din partea băncilor au determinat pe oameni să acceseze o refinanțare. Se așteaptă și majorări de taxe de la 1 ianuarie, iar predicțiile legate de scăderea inflației ar putea duce la o scădere a dobânzilor din a doua jumătate a anului 2024, lucru confirmat și de ofertele de dobândă fixă în scădere, puse la bătaie de către principalele bănci.
Citiți principiile noastre de moderare aici!