Potrivit inspectorului școlar general Marin Popescu, în 2021 vor fi constituite doar 162 de clase de liceu, față de 192, numărul celor din prezent, întrucât numărul elevilor scade cu 1.000 (de la 5.434 absolvenți în acest an, la 4.372 anul viitor). Pe structuri liceale, cele 162 clase au fost împărțite astfel: 138 de clase la învățământul de zi și doar 24 de clase la învățământul profesional.
Astfel, la nivel de Inspectorat s-a convenit că la nivelul fiecărei instituții să se diminueze o clasă de liceu, cu excepția unităților din Deta, Buziaș, Periam și Peciu Nou. Profesorii timișeni nu își vor pierde posturile, asigură Marin Popescu.
„La nivelul structurii liceale, în urma discuțiilor de la nivel de Inspectorat cu directorii unităților de învățământ unde se diminuează clasele, fiind singurul an de scădere, am convenit să diminuăm cu o singură clasă la nivelul întregii rețelei, cu o clasă de liceu, în toate unitățile, cu excepție la: Deta, întrucât vin mulți elevi din rural și nu se încurajează abandonul, la Periam, la Peciu Nou și la Buziaș, dar aici este ultimul an unde nu mai acceptăm ca un loc cu dezvoltare economică să nu aibă clase tehnologice pe turism. Scăderea este proporțională la nivel de județ”, spune Marin Popescu.
Scăderea numărului de elevi de a IX-a se produce întrucât introducerea clasei 0 i-a făcut pe părinți să aleagă dacă copiii lor rămân încă un an la grădiniță sau merg în clasa I. Situația se va redresa în următorul an, când în clasa a V-a va fi o creștere cu aproximativ 60 de clase.
Trimite articolul
XEu spun sa mai angajati profesori ca sint prea putini si cele 18 ore de MUNCA pe saptamina ii surmeneaza si ii obosesc, sa reduceti norma didactica la vreo 8 ore pe saptamina ca este greu sa predai si doar munca de baza a ,, cadrelor didactice ,, este pregatitul pentru orele de curs,activitate care o executa cu toata rigurozitatea si care la rindul ei le consuma energia.In loc sa adaptati curicula sa o faceti mult mai flexibila si cu materii mai optime in rind cu vremurile tineti cu dinti de cea arhaica,o mai faceti si mai stufoasa si mai nerind cu vremurile si rezultatul este un sir nesfirsit de ani de zile de loaze,in permanenta nu stiti decit sa cereti salarii,si asa destul de bune,sa cereti tot felul de privilegii si rezultatul muncii sa vede.Am comentat mai dur dar ce am scris este perfect adevarat si comentariul meu nu ii include pe adevaratii profesori dedicati muncii lor foarte putini de altfel.si pe cale de disparitie.
-
@Dorotea Norma didactica e 8 ore pe zi, ca la oricine. Munca unui profesor nu consta doar din orele predate la copii. Si materia e prea putina, nu prea multa. Un concept depinde ce celalat. Nu poti sari peste scadere la matematica si face doar adunarea ca vezi doamne ti se pare ca e mult
-
Domnul profesor Zoltan daca nu cunoasteti problema nu va dati cu parerea dar eu cred ca o cunoateti extrem de bine si doar vreti sa ii aparati pe colegi,eu va spun cu sinceritate ca din punctul meu de vedere nici 20 la suta din cei care se spune ca predau la clasa nu isi pregatesc ceea ce urmeaza sa,vorba vine sa predea,ca pentru foarte multi a preda este ceva gen misiune imposibila,nu puteti nega rezultatele la testarile internationale,la bacalaureat etc,calitatea invatamintului la noi este submediocra,si va spun ca stiu din interior,am facut si eu parte din sistemul acesta citiva ani si am fost la clasa incepind cu clasa a doua pina la,clasa a 13 a,in vreo 10 scoli din judet,termenul potrivit pentru ce am gasit acolo este,, tabula rasa,, nu vreau sa intru in amanunte,sint convins ca le,cunoasteti,daca ar fi trebuit sa dau note exact dupa cunostiinte cred ca promovau 2 la suta,sim sa colegii titulari se uitau strimb la mine,pe scurt,un dezastru,pentru mine care am facut scoala cind trebuie si cind se facea cu adevarat scoala a fost ceva ce nu am putut sa cred,atunci cind se dadea examen de admitere la facultate cu concurenta de rigoare,cind profesorul te lua la ochi la curs ca lipsesti un curs,veneai direct la toamna la,examen,nici nu trebuia sa spuna,stiai singur acest lucru,personal cred ca nu exista cale de remediere pentru invatamintul romanesc,va merge si mai rau,acum la majoritatea facultatilor duci doua hirtii si se cheama ca esti student.
Si materia este prea multa si prea stufoasa, ma refer la gimnaziu mai ales,si trebuie sa se inteleaga ca numarul de elevi va scadea an de an,mult mai rapid ca pina acum,si mai ales din cauza emigrarii,iar toate incercarile de a tine numarul de vorba vine profesori la numarul actual prin diverse metode gen,scoala dupa scoala,micsorarea numarului de levi la clasa,elevi inscrisi in catalog doar de forma sa aiba clasa minimul de elevi precum si altele pe care sint convins ca le cunoasteti prea bine nu vor reusi sa functioneze,singura varianta ar fi privatizarea,iar citeva scoli sa ramina la stat unde vor invata doar cei care chiar vor sa invete,numai continui,va doresc sa apucati sa iesiti la pensie avind inca catedra,va mai adaug o anomalie, la o scoala unde am fost suplinitor un semestru,titulara era profesoara de biologie si ca sa aiba norma intreaga 9 ore din cele 18 preda matematica,in rest sa auzim numai de bine.-
1.) Sunt programator, nu profesor. 2.) Sunt fost olimpic la mate, bursier in toate semestrele de la faculta si master. Ambele din aceste rezultate se datoreaza scolii. In 18 ani de scoala (12 + 4 + 2) nu am dat de profesor slab pregatit. Am avut 8 ore de informatica, 6 ore de mate pe saptamana. Nu poti face performanta in 2-4 ore.
-
-
E o ineptie, sa reduci la gramada locurile din licee.
Desfiintati liceele cu performante inexistente si pastrati-le pe cele cu performante bune.
De ce sa reduc o clasa la Loga cind pot reduce doua la Miu si astfel o sa am mai multi elevi capabili sa ia Bacalaoreatul si nu unii cu pregatire submediocra.
O ineptie marca PNL.
-
Si pregatim iar, ca in comunism, elevi care iau bacalaureatul, dar nu se pricep la nimic!!!!. Liceele teoretice asta fac. Nu mai avem nevoie de meseriasi, muncitori, tehnicieni!!!. Toti vor face facultatea???. Si cand o termina unde se angajeaza????
Dorotea, daca este asa simplu în învățământ, de ce nu vii să mă înlocuiești o lună ? Pe bune, vorbesc serios.S-ar putea să îți placă și atunci tot răul spre bine !
Dragilor profesori, acum culegeti ce ati semanat. Daca se vrea performanta, atunci sa facem performanta.
Ne conduc colegii d voastra, cu parere de rau. Daca acum nu mai mult de trei ani era plin de like la placute din partea unor distinsi profesori, de la toate nivelele, gimnazii, licee sau universitati, sunt extrem de bucuros ca sunteti primii la care se si concretizeaza placutele.
Oricum aveti memoria scurta.
din intelepciunea eminentei cenusii M Popesco: …”nu mai acceptăm ca un loc cu dezvoltare economică să nu aibă clase tehnologice pe turism”. O restrictie puerila (pentru ca stie starea turismului aici) emanată de meseriasii Inspectoratului astfel incat din finantarea primita sa suplimenteze locurile la liceele de fite gen Lenau, Banatean sau Pedagogic iar pe cele tehnologice sa le desfiinteze dupa modelul Danieleasca. Aceasta batea cu pumnul in biroul ei de inspector vizand pe cei de la liceul de Arhitectura din piata 700 ”va desfiintez pentru ca pot si asa vreau” Un imobil dat cu dedicatie gimnaziului Lenau!
Faptul că unii profesori isi pregătesc orele si altii nu, nu tine de norma didactică.
Problemele sunt altele, însă peste tot sunt multi frustrați.
Păcat de oamenii care își fac treba că sunt catalogati de te miri cine.
Poate ii apucă lehamitea si se duce de rîpă si ce a mai rrămas bun, noroc că unii au renunțat.
Ii greu să fi pregătit in față unei clase de elevi mai ales de la școlile foarte bune, clar că nu fac toti față.
Cei care își dau seama de asta ii bine să renunțe.