Primăria Timișoara vrea să construiască, prin Planul Național de Rezistență și Reziliență (PNRR) patru centre de colectare a deșeurilor. Valoarea acestora se ridică la opt milioane de euro.
Astfel, municipalitatea vrea să vină în sprijinul timișorenilor și să mențină orașul curat.
Instituția pregătește depunerea a două proiecte prin PNRR pentru construcția a patru centre de colectare a deșeurilor (denumite și Centre de aport voluntar – CAV), ce vor veni în completarea celor patru centre operate în prezent de Retim. Pentru depunerea proiectelor, acestea vor trebui aprobate în prima fază de Consiliul Local Timișoara.
„Am ascultat ce zic timișorenii care vor să fie corecți și să scape în mod legal de lucrurile nefolositoare din casă și am pregătit aceste două proiecte mari, care vor schimba fundamental modul în care gestionăm deșeurile în oraș. Vom construi, cu ajutorul fondurilor europene, un centru mare de aport voluntar, pe un teren de 2,5 hectare, unde timișorenii vor avea la dispoziție circa 50 de containere pentru diferite lucruri de care vor să scape.
Am luat în calcul și cererile venite din partea timișorenilor, astfel încât aceștia vor putea depune aici, gratuit în anumite limite, toate lucrurile de care vor să scape. Tot prin PNRR vom construi și alte trei centre de cartier, pe terenuri de 2.500 metri pătrați, unde vor fi amplasate circa 14 containere pentru deșeurile cel mai des întâlnite de noi pe stradă. În toate cele patru centre va fi permis accesul cu autoturisme, pentru ca debarasarea să fie mai ușoară. Ne așteptăm ca primul centru să fie deschis cel târziu în 2024”, a declarat, luni, primarul Dominic Fritz.
Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, construcția Centrului de aport voluntar (CAV) de mărime mare este estimată la 5.580.000 euro, fără TVA (aproximativ 27,4 milioane de lei). Acesta se va ridica pe un teren al primăriei de 25.000 de metri pătrați din Calea Șagului, în apropierea actualei stații de sortare.
Noul CAV va dispune de 50 de containere unde timișorenii vor putea depozita deșeuri care acum nu sunt acceptate nici în pubela neagră, nici în cea galbenă. În plus, tot aici vor putea fi depozitate deșeuri din demolări. Viitorul CAV va fi dotat și cu o platformă pentru depozitarea deșeurilor verzi, dar și cu o stație de compostare.
Cele trei Centre de aport voluntar de dimensiuni mai mici vor fi construite în zonele Calea Moșniței, Dorobanților și Avram Imbroane (UMT), pe trei terenuri ale primăriei, fiecare având o dimensiune de 2.500 metri pătrați.
În fiecare dintre aceste centre timișorenii vor avea acces direct cu mașina și vor putea depozita 14 tipuri de deșeuri care acum nu sunt acceptate în pubelele negre sau galbene. Valoarea finanțată prin PNRR pentru fiecare dintre aceste CAV-uri de dimensiuni mici este de aproape 780.000 de euro.
Cele două proiecte de hotărâre vor fi supuse aprobării Consiliului Local Timișoara în ședința de marți, 25 octombrie.
Trimite articolul
XAm 4 cauciucuri de masina pe care doresc sa le reciclez.
Oare unde le pot duce?
-
La o vulcanizare. Ei au contract pentru eliminarea lor.
asa, ceri fondurile alea de pnrr, “construiesti” centrele (de fapt pui un nume pe alta cladire deja existenta), platesti alti angajati publici degeaba, SI APOI? ce faci cand se termina fondurile? pugi sula, da?
Primaria Timisoara face orice numai sa nu isi faca treaba. Daca ai ajuns sa te milogesti pentru fondrui PNRR ca sa iti faci curatenie in propriul oras , ai ajuns foarte rau. Managementul german al lui Fritz nu e capabil nici macar sa faca curatenie in oras. Cam asta e tot ce poate : sa ceara bani la Bucuresti penru face curat. Fritz, la tine acasa , tot asa faci : ceri bani la altii ca sa iti faci curat ?
Tion cenzureaza comentariile care nu ii convin administratiei Fritz ?