În ianuarie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va primi Premiul „Timișoara pentru Valori Europene”, dotat cu 30.000 de euro. Aceasta a fost aleasă de către un juriu format din personalități din mai multe domenii. „Claritatea viziunii sale europene și determinarea cu care o urmărește” ar fi, potrivit reprezentanților primăriei, argumentele pentru alegerea făcută. Mai exact, ar fi fost apreciată „lupta cu perseverență pentru creionarea unui drum european pentru Moldova”. Lucru important mai ales că, săptămâna trecută, Consiliul European a votat în unanimitate demararea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
„Vocea europeană a Maiei Sandu reușește să se audă clar și tare atât acasă cât și în toate capitalele internaționale. A inițiat un amplu proces de reformă și de promovare diplomatică prin care a obținut încrederea partenerilor europeni dar nu numai, că Republica Moldova se află pe parcurs ireversibil spre Uniunea Europeană. (….) De fiecare dată, a vorbit sincer cetățenilor, explicând că procesul prin care Moldova va deveni parte din Uniunea Europeană, nu este unul ușor, dar este unul necesar care va asigura pace și prosperitate Moldovei. Capacitățile sale de comunicare politică, cu un stil uman, limpede și încărcat cu valori, sunt impresionante și o rază de soare într-o Europă care se confruntă cu o acută criză de încredere”, se arată în motivarea alegerii făcute de membrii juriului.
Premiul Timișoara pentru Valori Europene
Premiului Timișoara pentru Valori Europene a fost înființat anul acesta de către Municipiul Timișoara, decizia fiind votată în unanimitate de consilierii locali. Acesta ar urma să fie acordat personalităților recunoscute pe plan internațional care promovează sau „apără valorile europene în interiorul și în afara Uniunii Europene”. Dotarea premiului cu 30.000 de euro este susținută din contribuții unor companii timișorene.
„În vremurile de criză pe care le traversăm, Timișoara este pregătită să își asume o voce clară în apărarea și promovarea valorilor europene. Aceste valori sunt și valorile Timișoarei: libertate, democrație, diversitate, toleranță. Sunt valori pe care Timișoara le-a câștigat cu curaj și sânge în Decembrie 1989. Le-a afirmat cu efervescență în acest an în calitate de Capitală Europeană a Culturii. Premiului Timișoara pentru Valori Europene este afirmarea concretă a spiritului Timișoarei, încărcat de curaj și libertate”, a spus primarul Dominic Fritz.
Membrii juriului sunt: Mircea Cărtărescu (București), scriitor; Iulia Motoc (Haga), judecător al Curții Penale Internaționale; Cristian Măcelaru (Koeln), director muzical al Orchestrei Naționale a Franței; Simona Miculescu (Paris), Ambasadoare, Delegat Permanent al României pe lângă UNESCO; Anca Miruna Lăzărescu (Muenchen), regizoare și scenaristă; Adriana Babeți (Timișoara), scriitoare și critic literar; și Dominic Fritz, Primarul Timișoarei.
Cum motivează jurații decizia
Reprezentanții primăriei au adăugat și câte o declarație a unor membri din juriu. Simona Miculescu, de exemplu, a apreciat „portretul reformist” al Maiei Sandu.
„A fost o alegere ușoară pentru mine, datorită faptului că doamna Maia Sandu – prima femeie președinte a Republicii Moldova – corespunde perfect prototipului de promotor al valorilor democratice pe care vrem să îl onorăm cu acest premiu. Domnia sa a rămas fidelă principiilor sale fondate pe o platformă anticorupție, urmându-și constant și ferm obiectivele politice principale: scoaterea țării din sărăcie, responsabilizarea autorităților și strângerea legăturilor cu Uniunea Europeană. Premiul nostru este un tribut binemeritat adus portretului de politician reformist pe care doamna Maia Sandu și l-a construit cu migală, prin măsurile aplicate cu perseverență, cucerindu-ne pe toți și prin exemplul personal de decență și modestie”, a spus reprezentanta României la UNESCO.
Iulia Motoc a apreciat faptul că președinta a apărat ferm valorile europene.
„Maia Sandu, un Președinte istoric al Moldovei și al Europei, un Presedinte al valorilor. Dincolo de valorile publice pe care le susține: statul de drept, democrația, independența justiției, Maia Sandu reprezintă discreția și forța unei Președinte care știe să conducă cu excelență în timpuri europene atat de vitrege”, a notat judecătoarea CEDO.
Cristian Măcelaru face o paralelă între Timișoara și Republica Moldova.
„Orașul în care libertatea a prins contur în decembrie 1989 ar trebui să fie exemplul european al adevăratei libertăți. Prin natura sa, pentru a da un accent acestor valori, ne aliniem, de asemenea, gândirea și ne inspirăm viitorul să continue să lupte pentru o Europă mai bună. Maia Sandu este alegerea firească a primei laureate a premiului”, spune și dirijorul.
Adriana Babeți vorbește despre un viitor comun.
„Distincţia pe care Timişoara o acordă Maiei Sandu se încarcă în aceste zile cu o semnificaţie aparte: ea probează curajul unei solidarizări autentice, susţinut de încrederea neabătută a timişorenilor în valorile europenităţii. Este emblema speranţei într-un viitor comun, într-un bine comun”, a adăugat și scriitoarea din Timișoara.
Mircea Cărtărescu o caracterizează drept „eroină”.
„Doamna Maia Sandu este un om brav, făcut din plămada eroinelor, o mare șansă pentru Republica Moldova. În același timp este un om firesc și apropiat de semenii săi. Pentru primul Premiu Timișoara pentru Valori Europene nu putea fi o alegere mai bună. Premiul o onorează pe Doamna Maia Sandu în aceeași măsură în care el însuși este onorat și validat de această primă alegere”, a transmis și cunoscutul scriitor.
În final, Anca Miruna Lăzărescu îi face și un scurt portret președinte Republicii Moldova.
„Puternică, îndrăzneață și cu o busolă morală deosebită – cu toții avem nevoie de mai multe «Maia Sandu» în viața noastră!”, conchide regizoarea.
Trimite articolul
X😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣🤪🤪🤪🤪
Și poporul de ce nu e întrebat/consultat cu privire la acest aspect?
Chiar asa de bogați suntem? Chiar am rezolvat toate baiurile orașului? CL ce păzește? Și ce dacă e Maia Sandu? Chiar asa merite deosebite are de poate fi premiată din banii poporului?
Tâmpitul ăsta e sănătos la cap?
-
Tu ai citit ca sursa baniilor sunt o donoatie din buzunarul cuiva nu din banii poporului tocmai ai facut o demonstratie de analfabetism functional ….
imi place textul dnei judecator (doctor in etica, da?!!!) , cum spune ea asa frumos despre democratia lu’ maia. lol. nici etica nu mai e ce era odata…
I-auzi. Si eu vreau pomeni de treijdemii da ieuro.
-
Nici nu meriti altceva decat de pomana, eventual o chifla. La mai mult de atat nu te califici.