Vechiul regulament a fost întocmit pe vremea Administrației Ciuhandu, fiind pus cap la cap de aleșii de la acea vreme – Traian Stoia, Radu Țoancă, Petru Ehegartner, Ovidiu Ciuhandu, Silviu Sarafolean și Francisc Szabo. Noul Regulament de organizare și funcționare al Consiliului Local Timișoara a fost modificat la propunerea alesului PNL Grigore Grigoroiu, al cărui nume apare pe foarte multe reguli… retrase din vechiul regulament. Liberalul susține că dorește modificarea regulamentului „pentru o mai bună organizare și funcționare în sensul atingerii obiectivelor și îndeplinirii misiunii CLT”, iar proiectul de hotărâre care a ajuns marți pe mesele aleșilor avea deja și avizul juridic favorabil. A lucrat pe marginea acestuia și Comisia 1 a CLT, formată din Gabriela Popovici, Ilare Bordeașu, Radu Dimeca, Zlatiborca Marcov și Ciprian Mihok.
Principalele modificări
Unele modificări au fost făcute pe baza legislației actuale, altele au fost cerute de Comisia 1, iar altele au fost cerute de consilierul PNL care a acordat o atenție deosebită regulamentului despre care vorbim.
Printre cele care merită amintite se numără și cea care spunea că este obligatoriu că „proiectele de hotărâri și celelalte materiale se transmit spre știință și analiză tuturor comisiilor spre dezbatere și avizare cu 4 zile înaintea ședinței”. Ei, Grigoroiu nu a vrut patru zile, așa că a cerut eliminarea acestei prevederi. Tot Grigoroiu a cerut să se elimine prevederea care spunea că „documentele și materialele ședinței de consiliu se înmânează consilierilor cu 4 zile înainte de la data reuniunii” și că „un proiect de hotărâre respins nu va mai putea fi introdus în următoarele 12 ședințe ordinare ale plenului spre votare decât o singură dată”. Comisia 1 a propus însă ca documentele să ajungă la consilieri cu cinci zile înainte de o ședință ordinară și cu trei zile înainte de o ședință extraordinară, conform legii, iar „în cazul în care nu se aduc modificări de fond, un proiect de hotărâre respins va mai putea fi introdus în ședințe doar o singură dată în decurs de 12 luni”.
Tot tânărul liberal a decis să elimine obligativitatea ca ședințele să fie anunțate cu cel puțin patru zile înainte de a avea loc, fie în mass-media, fie pe avizierul primăriei, fie online, iar Comisia 1 a propus ca acestea să fie anunțate cu cel puțin trei zile înainte.
O altă prevedere importantă cerută de Grigore Grigoroiu spune că aleșii locali vor putea lua cuvântul în ședință în ordinea înscrierii la cuvânt și se vor limita la trei minute (!) pentru susținerea punctelor de vedere sau a amendamentelor formulate în scris, iar dreptul la replică este oferit o singură dată și nu va depăși un minut, aceasta fiind o propunere făcută de Comisia 1 a CLT.
Discuțiile pe marginea proiectului de hotărâre privind modificarea regulamentului au început puțin după ora 17 și nu s-au terminat decât o oră mai târziu, fără ca aleșii să ia o decizie. Ei au votat totuși ca proiectul să fie împins în coada ordinii de zi, urmând să fie votate alte proiecte înainte, dar când s-a ajuns la el, inițiatorul a decis să îl retragă de pe ordinea de zi, după o pauză în care a putut vorbi cu colegii.
Cele trei maimuțe înțelepte și funcționarea CLT
Ce-a fost însă în ședința de consiliu local? Circ românesc în toată regula. În vreme ce aleșii social democrați au vorbit despre democrație, liberalii au comparat Consiliul Local Timișoara cu Parlamentul Uniunii Europene.
Consilierul PSD Ion-Ardeal Ieremia a spart gheața și a vorbit despre comunism și despre maimuțele înțelepte.
„Domnule Grigoroiu, domnul Idolu (n.r. Dan Idolu, consilier local) spune că la revoluție ați avut 7 ani. Este important, pentru că amănuntul acesta ascunde în sine un real pericol. Dacă nouă, ăstora mai bătrâni, ne-au trebuit 20 de ani să învățăm democrația, mă tem că unui coleg atât de tânăr i-au trebuit tot atâția s-o uite. Sunt trei detalii în acest proiect care vin în violentă contradicție cu ceea ce cred eu că e democrația. Eficiența este primul și ultimul argument, dar nu poți opune democrației eficiența. E greșit. Mergând cu psihanaliza mai departe, vreau să-l întreb pe domnul Grigoroiu dacă, la vremea revoluției, când avea 7 ani, dormea în dormitor și avea în fața ochilor o statuetă cu cele trei maimuțe înțelepte. Parcă acele trei amendamente se referă strict la fiecare maimuță în sine: să nu vorbim mai mult de trei minute, să nu vedem de câte ori se introduce în plen o hotărâre deja votată de netrecut și să nu auzim oamenii care vin la aceste ședințe publice. Vă rog reflectați la aceste trei amănunte. După părerea mea, oricât de răi am fi, suntem cea mai bună soluție posibile. Și având în vedere că PSD a depus un proiect de hotărâre, propun să fim responsabili și să luăm în discuție așa cum trebuie, pas cu pas, pentru că nimeni nu vrea răul. Eu nu pot fi de acord, sunt violentat de aceste 3 amendamente”, a spus Ieremia.
Grigore Grigoroiu a venit imediat cu replica, menționând că președinta Comisiei 1, cea care a analizat proiectul, este chiar colegă de partid cu Ieremia.
„Vreau să vă întreb dacă ați citit acest proiect și observat propunerile colegei dvs. de consiliu, membră a comisiei 1, Gabriela Popovici? Este adevărat, am făcut acea propunere pentru limitarea la trei minute, pentru că de multe ori în ședințele de CL discutam pe lângă subiectul care a fost propus la vot. Aceasta a fost intenția mea, nu a fost intenție rea. Haideți să vă citesc propunerile Comisiei 1. Dreptul la replică va fi oferit o singură dată și nu poate depăși un minut, este propunerea Comisiei 1, la articolul 42, alineatul 2. La articolul 42, alineatul 3, tot propunerea Gabrielei Popovici, președintele de ședință va limita timpul acordat acestor vorbitori la 3 minute de persoane. Cred că colega dumneavoastră de partid are un punct de vedere puțin mai greu decât al meu”, a răspuns tânărul liberal.
Luminița Țundrea, ales PSD, a vorbit din perspectivă juridică despre modificările dorite de liberali.
„Mie mi se pare mult mai grav un alt lucru: faptul că în scopul eficientizării activității, ca să spunem așa, ne este răpită libertatea de exprimare și de evaluare. Vă rog să observați că la art. 33 proiectele se transmit spre știință comisiilor cu patru zile înainte de data ședinței. Aliniatul a fost eliminat de dl. Grigoroiu. Stimați colegi, aici nu suntem PNL, PSD. Aici suntem un grup de adulți care au muncit din greu să ajungă într-o poziție de responsabilitate pentru comunitatea în care trăim, aici ne-am asumat să luăm decizii pentru Timișoara. Nu cred că este vreunul dintre noi care să aducă în derizoriu această misiune pe care și-a asumat-o. Eu cred că este important să înțelegem ceea ce votăm. Nu este normal să venim la plen și să ni se bage sub nas un teanc de hârtii pe care nu am avut timp să le studiem”, a atras atenția Țundrea.
Robu: Eu am cerut să se facă o aducere la zi
Primarul Nicolae Robu a ținut să facă lumină și să spună că el a fost cel care a cerut să se facă „o aducere la zi a regulamentului”, pentru că unele prevederi împiedică funcționarea eficientă a CLT. De menționat este și faptul că Robu face parte din Executivul Primăriei Timișoara, nu din Consiliul Local Timișoara.
„E dreptul meu legitim să cer și dreptul consiliului să aprobe sau să nu aprobe. Eu nu am cerut să se introducă reguli care sunt folosite în Parlamentul European, în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și în ceea ce privește timpul avut la dispoziție de fiecare intervenient și în ceea ce privește dreptul la replică. Interesați-vă cum funcționează instituțiile democratice ale Uniunii Europene. Eu nu cred că vi se prezintă teancul de hârtii la fiecare ședință fără să știți despre ce este vorba. Nimeni nu e obligat, niciodată, să voteze în necunoștință de cauză. Rațiunea pe care au avut-o în vedere inițiatorii acestei restricții este eficiența. Eu nu pledez pentru eficientizare cu un astfel de preț, eu sunt adeptul libertății de exprimare și, prin urmare, grupul PNL și UDMR va vota pentru eliminarea tuturor acelor prevederi restrictive. În ceea ce privește readucerea unui proiect în discuție nimeni nu obligă pe nimeni să voteze. Dar, dacă este un proiect bun (…) să nu poată fi pus în discuție numai după 12 luni? Cui folosește așa ceva? S-au scos câteva precizări la inițiativa celor care au lucrat pe material, eu nu am lucrat pe material, să fie foarte limpede, am altele de lucru”, a răbufnit Robu.
Aleșii PSD au propus să se discute mai mult pe marginea proiectului până când toți consilierii se vor pune de acord, însă liberalii n-au primit cu ochi buni propunerea lui.
Fostul viceprimar al Timișoarei, Adrian Orza, a ținut să facă diferența între Executivul Primăriei Timișoara și Consiliul Local Timișoara, menționând că atunci când este vorba despre eficiență trebuie să se facă referire la executiv, nu la legislativ.
„Noi nu ne măsurăm aici timpul în eficiență, ci în decizii luate transparent. Regulamentul trebuie să fie emanația CL. El trebuie să aibă asistența juridică și să fie o chestiune așa pe baza unei vechi cutume, toți participanții la CL să lucreze la elaborarea acestui regulament și să fie unul cu care să nu ne facem de râs în țară”, a spus Orza, care a atras din nou implicarea primarului în discuție.
Nicolae Robu a recunoscut că „nimic nu este perfect pe lumea asta”, dar a ținut să precizeze că nu retrage proiectul de pe ordinea de zi pentru ca aleșii să se pună de acord, moment în care i s-a atras atenția că proiectul nu a fost propus de către primar, ci de către tânărul liberal Grigore Grigoroiu și numai el îl poate retrage.
Discuțiile nu s-au încheiat aici. S-au auzit vorbe precum „penibil”, comparații cu Parlamentul European, s-a vorbit despre puncte de vedere fără cap și coadă și altele, pentru ca, în cele din urmă, proiectul de hotărâre privind modificarea regulamentului să fie retras de pe ordinea de zi, urmând să fie supus atenției CLT cu altă ocazie. Nu înainte de o pauză pentru calmarea spiritelor, pauză în care primarul Nicolae Robu a avut o discuție lungă cu șeful consilierilor locali PSD, Daniel Idolu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!