Proiectul prin care se propunea scumpirea căldurii şi a apei calde în Timişoara a fost scos de pe ordinea de zi. Preţul de facturare al energiei termice a fost majorat anul trecut de la 162 la 187 de lei, printr-o hotărâre de consiliu care a fost atacată în instanţă de prefect, deci nu a putut fi pusă în aplicare, fiind suspendată până la lămurirea situaţiei. Primăria a câştigat procesul, strămutat la Oradea, dar din spusele primarului Gheorghe Ciuhandu încă nu s-a trecut la preţul de 187 de lei pentru că nu s-a comunicat decizia instanţei.
Preţul de producţie, transport şi distribuţie al energiei termice este de 312 lei pe gigacalorie. Prin proiectul propus de Executivul Primăriei se propunea ca preţul local al energiei termice facturată populaţiei de către Colterm să urce la 207 lei pe gigacalorie de la 1 august 2010.
Edilii au amânat majorarea pentru a vedea dacă într-adevăr Guvernul va elimina subvenţiile acordate de la bugetul de stat pentru comustibili şi ce va presupune mai exact acest lucru. Viceprimarul Sorin Grindeanu declara săptămâna trecută că într-o astfel de situaţie preţul de facturare al energiei termice se va apropia de preţul de producţie, deci dacă s-ar fi majorat acum preţul de facturare al energiei termice la 207 lei, ulterior ar fi urmat o nouă creştere. Edilul spunea că pentru categoriile de abonaţi care nu ar putea să suporte această creştere ulterioară de preţ se va veni cu un program bine pus la punct de ajutoare.
„Am retras proiectul pentru că noi am cerut de la Guvern să ştim în ce măsură îşi asumă cota parte de responsabilitate pentru subvenţionarea preţului la combustibili. Am cerut treaba asta din luna aprilie, nu ni s-a comunicat. Am considerat că e mai normal şi mai corect, până nu lămurim problema cu Guvernul, mai ales în contextul în care acum şi TVA-ul a crescut, să amânăm proiectul. Pe de altă parte, noi avem probleme şi cu hotărârea instanţei de la Oradea, din 7 iunie, pentru că nu ni s-a comunicat, când s-a indexat preţul gigacaloriei de la 162 la 187 de lei, deci noi şi acum încasăm la 162 de lei şi n-am vrut să mă hazardez până nu am toate datele problemei”, a explicat primarul Gheorghe Ciuhandu.
Rămâne de văzut ce vor hotărî guvernanţii şi ce vor decide apoi aleşii timişoreni. Ciuhandu a declarat că în funcţia de răspunsul de la Guvern, este posibil ca preţul de facturare al energiei termice să crească şi peste 207 lei pe gigacalorie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!