„Deocamdată, indexarea taxelor şi impozitelor locale cu 16,05% este impusă de lege şi, pe cale de consecinţă, trebuie aplicată. Dacă Guvernul va schimba legea prin ordonanţă de urgenţă, lăsând decizia la latitudinea autorităţilor locale, eu, personal, voi opta pentru păstrarea constantă a acestor taxe şi impozite, pentru că sunt un adept al fiscalităţii reduse”, a afirmat, luni, Robu.
Tot în cursul zilei de luni, reprezentanţii Executivului au venit cu unele precizări legate de ordonanţa privind modificarea Codului Fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale, precizând că aceasta va fi adoptată în cadrul şedinţei de Guvern din această săptămână. Precizările au venit în urma unor declaraţii ale fostului prim-ministru Emil Boc, actualmente primar al municipiului Cluj-Napoca, acesta solicitându-i premierului Victor Ponta să adopte de urgenţă ordonanţa care dă posibilitatea autorităţilor locale să nu indexeze cu 16% taxele şi impozitele locale.
„În şedinţa de Guvern din data de 5 ianuarie 2013 a fost pregătit textul Ordonanţei pentru modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale. Ordonanţa nu a putut fi însă adoptată din cauza faptului că preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare decât după desfăşurarea şedinţei de Guvern. Mai mult, legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare intra în vigoare la 3 zile după data publicării în Monitorul Oficial.
Din acest motiv, Ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale va fi adoptată în cadrul şedinţei de Guvern din această săptămână”, precizează oficialii Guvernului.
Reprezentanţii municipalităţii timişorene sunt deocamdată în expectativă, deşi au anunţat că Direcţia Fiscală va începe încasarea impozitelor şi a taxelor locale de luni, 14 ianuarie.
UPDATE. Şi oficialii Administraţiei Prezidenţiale au venit ulterior cu precizări legate de mult-aşteptata ordonanţă privind modificarea Codului Fiscal şi motivul invocat de Guvern pentru a motiva neadoptarea acestui act normativ.
„Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe a fost primită de Administraţia Prezidenţială în data de 24 decembrie 2012. Preşedintele României, conform Articolului 77 din Constituţia României, are la dispoziţie 20 de zile pentru analiza şi promulgarea, respectiv, trimiterea spre reexaminare a unei legi (…). Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a promulgat legea în data de 3 ianuarie 2013, zi în care l-a şi informat personal de acest lucru pe prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta. De altfel, Administraţia Prezidenţială a comunicat public, în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 2013, referitor la promulgarea legii. Administraţia Prezidenţială atenţionează Guvernul României să se menţină în limita declaraţiilor decente şi să nu arunce vinovăţia pe terţe instituţii sau persoane pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor şi impozitelor locale”, a arătat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!