Politicienii trimişi de alegători în Parlamentul de la Bucureşti s-au bătut pe proiecte de lege cu miză politică, cum ar fi alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, însă nu au punctat şi la capitolul propuneri legislative de impact asupra mediului economic, care să stimuleze crearea de noi locuri de muncă, de exemplu. Restanţele parlamentarilor devin îngrijorătoare când ne uităm la cifre. Conform studiului publicat de IPP, la finele sesiunii parlamentare doar la Camera Deputaţilor se înregistrau peste 400 de proiecte sau propuneri legislative cu termenele de depunere a rapoartelor depăşite. Mai mult, jumătate din aceste proiecte ar fi trebuit să fie dezbătute în anii 2008, 2009 şi 2010.
În topul deputaţilor cu cele mai multe iniţiative legislative găsim şi un parlamentar de Timiş. Marius Cristinel Dugulescu (PDL) ocupă poziţia secundă în acest clasament, cu 104 iniţiative legislative depuse în timpul mandatului său (2008-iunie 2011), din care 42 au fost depuse în sesiunea februarie-iunie 2011. Ca eficienţă însă, Dugulescu a obţinut un procent de doar 0,9 la sută, din cauză că doar o singură iniţiativă depusă de el a şi devenit lege.
La Senat, niciun timişean nu s-a distins prin activitatea sa parlamentară şi prin urmare nu se regăseşte nici în topul celor mai prolifici senatori şi nici în clasamentul celor mai leneşi.
În schimb, în clasamanetul deputaţilor cu cele mai puţine luări de cuvânt în plen îl regăsim pe Claudiu Ţaga, care a demisionat la finele anului trecut din PNL, care nu a avut nicio interpelare în sesiunea parlamentară trecută.
La polul opus, Marius Cristinel Dugulescu se distinge cu 28 de declaraţii politice în această sesiune, el ocupând locul trei în clasamentul celor mai vocali parlamentari. La Senat, tot locul trei în acest clasament îl ocupă Gheorghe David (PDL), cu 20 de declaraţii politice în ultima sesiune.
În ceea ce priveşte prezenţa la vot, cei mai harnici deputaţi au fost din Sălaj şi Vâlcea, care au înregistrat o prezenţă de peste 95 la sută, în timp ce deputaţii din Timiş au avut o prezenţă de 86 la sută.
La Senat, cei mai harnici au fost aleşii din Alba, cu o prezenţă de aproape 92 la sută, în timp ce parlamentarii de Timiş au obţinut un procent de 80 la sută, ocupând locul opt în clasament.
„Cu toate că media generală a prezenței atât în Cameră cât și în Senat a crescut ușor, fenomenul absenteismului este îngrijorător în Parlamentul României. Beneficiind în continuare de indemnizații și alte resurse financiare consistente, cu toate reducerile operate, parlamentarii români se comportă ca și când merită să fie plătiți chiar dacă nu își îndeplinesc responsabilitățile”, se arată în concluzia raportului IPP.
Citiți principiile noastre de moderare aici!