Ancuța Toma a venit din Sibiu, a ajuns la Azilul de noapte din Timișoara şi apoi la adăpostul „Generaţie tânără” din Recaş. Acolo a astat 4-5 zile şi s-a comportat violent, atât cu copiii cât şi cu personalul, spun cei care au intrat în contact cu ea, afirmație susținută și de către medicii de la ambulanță, care au descoperit urme pe corpurile micuților. Asta deși cei de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș au declarat că cei mici nu au fost supuși violențelor.
După câteva zile a plecat, iar cei de la adăpost nu au putut să o oprească deoarece nu au pârghiile legale pentru a o ţine acolo, pe ea ori pe copii. A ieşit la o plimbare, cum ieşise şi în ziua precedentă, şi nu s-a mai întors. Asta deşi acolo beneficia, împreună cu micuții, de o masă caldă, haine şi un loc al ei, sub îngrijirea celor de la acest ONG. Femeia însă a vrut să se întoarcă pe stradă.
„Ea nu dorea să stea. În cele 4-5 zile cât a stat la noi şi cât am luat legătura cu primăria din Nocrich (n.r. localitatea unde locuiește mama), am trimis hârtie la Protecţia Copilului şi la primărie, ca să poată lua atitudine, pentru că din păcate legile noastre sunt proaste. Un judeţ nu poate găzdui oameni din alt judeţ. Pentru a putea ajuta asemenea oameni ar trebui să fie un program naţional. Oricât te străduieşti, aici trebuie să fie o echipă multidisciplinară foarte bine organizată. Noi suntem trei oameni aici şi facem urgenţe. Cred că a văzut foarte bine această femeie cum a fost la azilul de noapte. Dimineaţa a plecat cu copiii şi a venit plină de râie şi de păduchi la noi. Am avut patru colegi şi doi voluntari de la Consulatul Onorific al Spaniei, care au lucrat la despăduchere. Nici nu vă puteţi închipui cum au fost. Întrebarea noastră a fost – cum au stat zece zile la azilul de noapte în halul acesta şi cât de răspândaci de boli şi de probleme sunt ei în societate. De acolo pleacă dimineaţa şi se întorc seara”, spune Mariana Petersel, preşedintele Asociaţiei Generaţie Tânără din Recaş.
Un locuitor al azilului de noapte care s-a declarat a fi prietenul ei, o căuta pe mama celor patru copii chiar în adăpostul de la Recaş.
„Mi-a trimis un e-mail agramat, o căuta disperat, a dat şi telefon, a vorbit cu contabila, neapărat să o găsească că el vrea să o ia în gazdă”, spune Petersel.
„Comportamentul ei a fost violent şi cu copiii şi cu toată lumea. Plus că copiii nu au nici o valoare educativă. Fetiţa cea mare unde apuca acolo făcea pe ea, în pat, pe hol, WC-ul nu-l folosesc deloc, jucăriile nu i-au interesat. La asemenea copii ar trebui cel puţin 2-3 oameni până când îi stabilizezi, în trei schimburi, fără prezenţa mamei, mama este un element nociv când copiii sunt alături de ea şi sunt în halul acesta, înseamnă că ea este total dezinteresată. Copiii sunt nevinovaţi, în 13 august am scris la Sibiu pentru salvarea copiilor. Statul nu are nici resurse suficiente şi nici mecanisme pentru problemele acestea. Pe zi ce trece avem tot mai multe probleme cu copiii, cu tinerii, aceste probleme se amplifică pe zi ce trece”, spune Petersel.
După ce a petrecut câteva zile la adăpostul din Recaș, femeia a spus că vrea să iasă pe stradă şi a plecat.
„Noi nu putem să o ţinem, ei legile le ştiu foarte bine. A spus – mă duc să mă plimb. A fost şi în data de 15, şi în 16. Că a avut telefon la ea, că nu a avut, nu ştiu să vă spun. Eu nu am dreptul să-i iau telefonul, să-i fac percheziţie, nu sunt organ de coerciţie. Eu am putut să-i dau de mâncare, am putut să-i spăl pe copii, să-i despăduchez, să le schimb hainele. Le-am dat haine suficiente. La asociaţie mai sunt doi saci cu hainele cu care a venit de la azil. Aşteptăm să vină lumea la lucru şi să o chemăm să facem un inventar şi să aruncăm hainele alea. Mie îmi pare rău de copii, copiii chhiar ar trebui să fie îngrijiţi, să crească ca nişte oameni normali…”, spune Mariana Petersel.
Alte articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!