Confirmate de ginecologii timişoreni, înregistrate de Direcţia pentru Protecţia Copilului, cazurile de naşteri la vârsta dintre copilărie şi adolescenţă rămân actuale. Numai anul trecut, în Timiş, 20 de fete cu vârste începând de la 15 ani au născut.
„Cele mai tinere mame au fost două şi au avut 15 ani. În fiecare caz, fetele de clasa a VIII-a au continuat, după naştere, să meargă la şcoală”, spune Smaranda Marcu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş. Nici unul dintre cei 20 de bebeluşi născuţi din mame adolescente nu a fost abandonat. Tinerele mame şi familiile lor au primit consiliere psihologică din partea Direcţiei pentru Protecţia Copilului. În foarte puţine dintre cazuri, tinerele mame au fost nevoite să apeleze la serviciile Centrului maternal al DGASPC, ele fiind apoi, în general, acceptate de familiile lor după naştere. Mai mult, în unele cazuri, părinţii tinerelor mame au solicitat Direcţiei de Asistenţă Socială dispensă pentru căsătoria acestora la vârsta de 16 ani.
„Este posibil, cu dispensă, ca aceste tinere mame să se căsătorească de la 16 ani cu taţii copiilor pe care îi au. Am avut şi cazuri în care mama fetei care a născut să vină să solicite un astfel de act, iar adolescenţii cu copil s-au căsătorit”, explică Smaranda Marcu. De altfel, cazurile tinerelor care îşi încep viaţa sexuală foarte devreme sunt confirmate de ginecologii timişoreni. Într-un material publicat de www.tion.ro în vara anului trecut, dr. Mihai Băcilă, managerul Clinicii de obstetrică-ginecologie Odobescu confirma situaţia.
„Vârsta la care încep azi tinerii viaţa sexuală a scăzut mult, am avut şi cazuri de tinere care la 10-11 ani au solicitat avort (…). Pe de altă parte, multe adolescente vin la controlul ginecologic însoţite de mame. Acesta este un lucru bun. Este vorba despre tinere de 14-15 ani, care şi-au început viaţa sexuală şi, la sugestia mamei sau chiar însoţite de ea, vin la un control ginecologic de rutină. Acestea sunt situaţiile în care încercăm să facem, atât cât putem, educaţie sanitară. Adică le sfătuim să folosească prezervativ, pentru că este situaţia ideală, care le protejează în egală măsură împotriva sarcinilor, cât şi a bolilor cu transmitere sexuală”, afirma dr. Mihai Băcilă. În prezent, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş oferă servicii de consiliere psihologică acestor tinere şi familiilor lor. „În 2010 am avut 48 de mame minore în Timiş. Anul trecut doar 20. Faptul că numărul lor scade este un semn bun”, a mai spus reprezentantul DGASPC Timiş.
Din clasa a IV-a, la ginecolog: medicii timisoreni fac educatie sexuala direct in cabinete
Citiți principiile noastre de moderare aici!