Vaccinarea împotriva rotavirusului, cea mai frecventă boală infecţioasă a copilăriei, reprezintă o necunoscută pentru multe dintre mamele din România, iar timişorencele stau şi mai rău la acest capitol. Societatea Română de Pediatrie a derulat un studiu naţional în cadrul campaniei “Să protejăm împreună copilăria”, iar acesta arată că 51% dintre mamele din România nu au auzit de vaccinarea anti-rotavirus, iar în Timişoara nivelul de informare este sub media naţională, astfel că numai 47% dintre mămicile timişorence au declarat că au auzit de imunizarea anti-rotavirus.
Conform rezultatelor studiului, rotavirusul a spitalizat cei mai mulţi copii în comparaţie cu celelalte boli, mai mulţi chiar şi decât hepatita B sau pneumonie. Astfel, spitalizarea a fost necesară pentru 8 din 10 copii afectaţi de rotavirus.
“Simptomele cele mai frecvente sunt diareea, vărsăturile, febra urmate de deshidratare şi perfuzii”, explică medicul timişorean Anamaria Goga. Specialiştii Societăţii Române de Pediatrie atenţionează asupra faptului că rotavirusul prezintă cele mai mari riscuri, uneori fatale, la copiii de sub 1 an.
„Boala rotavirus este o afecţiune extrem de contagioasă, care afectează 95% dintre copii până la vârsta de 5 ani si care poate fi periculoasa pentru copiii mici. Studiul realizat în cadrul campaniei recent lansate, arată încă o dată cât de importantă este informarea constantă şi corectă a mamelor din România. Pentru că vedem în fiecare zi mămici care sunt nevoite să îşi interneze bebeluşul bolnav de rotavirus, pentru că ştim cât de greu le este mamelor să îşi privească bebeluşul cu perfuzii în mânuţe, am ţinut să lansăm o rubrică specială despre rotavirus pe site-ul campaniei, www.protejamimpreuna.ro/rotavirus”, a declarat şi prof. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.
În prezent, vaccinarea împotriva rotavirusului se plăteşte. Ea constă în două doze de vaccin, care trebuie făcute în primele şase luni de viaţă ale bebeluşului. În 2011, aceasta boală a afectat în România 37.595 de copii. În cadrul studiului, au fost intervievate mame din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Constanţa şi Iaşi, având unul sau mai mulţi copii între 0 şi 5 ani. Campania vine pe fondul unor realităţi dramatice: România are încă cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din UE la copiii de până în 5 ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!