Conform aşteptărilor pe care le au angajatorii din România, climatul de pe piaţa muncii va continua să rămână favorabil şi în cel de-al doilea trimestru al anului 2013. Angajatorii din sectoarele Industria prelucrătoare și Comerțul cu amănuntul sunt cei care au raportat cele mai puternice perspective de angajare din ultimele două trimestre, conform rezultatelor prezentate în cel mai recent Studiu privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă.
Angajatorii din Vest raportează un climat optimist în ceea ce priveşte planurile de angajare pentru Trimestrul 3, 2012, cu o Previziune Netă de Angajare de +20%. Prognoza de angajare indică o creştere moderată de 8 puncte procentuale comparativ cu trimestrul anterior, iar angajatorii raportează o creştere de 4 puncte procentuale faţă de perioada similară a anului trecut. În baza datelor neajustate sezonier, angajatorii din regiune raportează un climat stabil în ceea ce priveşte piaţa muncii din regiune, pe parcursul trimestrului următor. Comparativ cu Trimestrul 2, 2012, Previziunea indică o îmbunătăţire majoră şi o creştere uşoară faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
“Optimismul angajatorilor români va fi probabil temperat de turbulenţele financiare care continuă să aibă un impact asupra României, cât şi asupra altor pieţe ale lumii. Continuăm să ne confruntăm cu o uşoară incertitudine datorită situaţiei curente de pe piaţa globală şi este prea devreme să ne pronunţăm asupra consecinţelor pe care aceste incertitudini le vor genera după trimestrul al doilea”, a declarat Valentin Petrof, Director General al ManpowerGroup Romania.
“Bazându-se pe de o parte pe previziunile regionale, care prezintă o ușoară creștere comparativ cu trimestrul anterior, iar pe de altă parte pe anticiparea unui ritm constant de angajari estimat de către companiile din România, cei aflați în căutarea unui loc de muncă ar trebui să își mențină încrederea în piața forței de muncă”, a mai adăugat Petrof.
În urmă cu un an, Perspectiva Netă de Angajare, ajustată pentru a reflecta variaţiile sezoniere, s-a situat aproximativ la acelaşi nivel (2 puncte procentuale diferență în comparaţie cu valorile din acest an). Cererea de personal calificat s-a situat în mod constant la un nivel ridicat atât cu privire la plasarea permanentă de personal, cât şi cu privire la angajările temporare. Cu toate acestea, discrepanţele constatate între nivelurile de calificare ale aplicanţilor și cererea de pe piața forței de muncă creează adesea blocaje în procesul de angajare.
Conform specialiştilor de pe piaţa muncii în acest moment sunt probleme în a descoperi noi talente care să ajute la creşterea economic. „În ciuda faptului că angajatorii prezintă intenţii de suplimentare a efectivelor de angajaţi, identificarea talentelor care să le poată susţine business-ul se poate dovedi a fi o provocare mai mare decât aceștia se aşteaptă. Criza de talente continuă să rămână o problemă importantă, mai acuta in Romania decat in alte tari”, a mai declarat Valentin Petrof.
În șapte din cele opt regiuni analizate ale României angajatorii se aşteaptă ca volumul de personal să crească în Trimestrul 2, 2013. Cele mai optimiste perspective de angajare sunt raportate în Nord-Vest, cu o Previziune Netă de Angajare de +20%. Un ritm constant al angajărilor este prognozat și pentru regiunea Sud, cu o previziune de +18% și regiunea Nord-Est, unde previziunea este de +17%. Intenții de angajare incurajatoare sunt evidente atât în Vest, cât și în Centru, unde previziunile se ridică la +16%. În același timp, angajatorii din Sud-Vest raportează planuri nesigure de angajare cu o previziune de -1%.
Germanii de la Deutsche Bahn cauta ingineri la Universitatea Politehnica Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!