Ministerul Sănătății a anunțat că va face spitale regionale la Craiova, Cluj-Napoca și Iași, dar Timișoara își va pune pe picioare propriul spital regional. Va face acest lucru cu sprijinul Ministerului Sănătății și al Consiliului Județean Timiș. Totul va gravita în jurul actualului Spital Județean din Timișoara. Acolo se vor construi o maternitate nouă, o clădire a Unității de Primiri Urgențe, de unde pacienții vor pleca spre toate secțiile din acel areal și continuă dotarea și realizarea Secției de Mari Arși de la Casa Austria. Toate acestea vin la pachet cu un masterplan, care va fi realizat de Ministerul Sănătății în colaborare cu Consiliul Județean Timiș și specialiștii de la Spitalul Județean Timișoara și care va previziona de ce are nevoie spitalul pe următorii 15-20 de ani
„Am discutat la Ministerul Sănătății referitor la necesitatea construcției unui spital regional la Timișoara, având în vedere că spitalul județean are trei clădiri, pe fonduri de la consiliul județean, proiecte transfrontaliere, pe fonduri de la Banca Mondială, inclusiv finanțarea unei noi maternități. În acel moment, ajutat de masterplanul care va demonstra de ce mai are nevoie spitalul județean, astfel încât pe următorii 15-20 de ani să avem asigurat necesarul, eu zic că până în 2020 putem să spunem că avem un spital regional la Timișoara”, a spus Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara, care s-a întâlnit zilele trecute cu oficialii Ministerului Sănătăți.
Se discută la nivelul ministerului și al spitalului, împreună cu consiliul județean, de un masterplan pentru unitatea sanitară pentru a se vedea ce spații ar mai fi necesare pentru ca spitalul județean să aibă toate circuitele și dotările necesare unui astfel de spital regional.
„Actualmente, unele secții ale spitalului județean nu sunt conforme. Trebuie să vedem cu secția de neurochirurgie, care nu respectă normativele, avem probleme de spațiu și normative la secția de chirurgie vasculară, gastroenterologie, sunt câteva secții. De aceea vrem să facem un masterplan împreună cu Ministerul Sănătății și Consiliul Județean, să existe o viziune unitară asupra Spitalului Județean. Împreună cu un proiectant, cu un arhitect, să gândim foarte serios această problemă, iar următoarele spații care se construiesc să respecte normativele. Acesta este rolul masterplanului, să facem o construcție pe care o denumim în totalitate Spitalul Județean Clinic de Urgență Timișoara pe construcțiile existente, care se modernizează în permanență, atunci, având acest punct de plecare, putem să zicem că avem un spital regional al Timișoara”, a spus Marius Craina.
O primă construcție care se va ridica în curtea spitalului este o nouă Unitate de Primiri Urgențe, care va interconecta toate secțiile, astfel încât pacienții să fie transferați direct spre secțiile unde doctorii trebuie să intervină. Construcția se va face cu fonduri de la Ministerul Sănătății, prin Banca Mondială. Acolo va fi o unitate de urgențe, paturi de terapie intensivă, inclusiv paturi pentru pacienții cu arsuri. Reprezentanții Ministerului Sănătății vor să înceapă cât mai repede proiectul și construcția, efectiv să înceapă proiectarea și execuția acestei noi clădiri.
Noua maternitate va fi construită lângă Casa Austria, urmând ca și construcția maternității să fie legată de celelalte construcții ale spitalului județean.
„Există o preocupare la minister, permanentă, zilnic se întâmplă ceva, lucrurile evoluează în sens pozitiv. Spre deosebire de perioada anului trecut, acum lucrurile se mișcă”, a spus Craina.
Citiți principiile noastre de moderare aici!