Această campanie este susținută de organizația non-profit “West HR Association” în colaborare cu Spitalul de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara și cu sprijinul BRD Groupe Société Générale, partener principal al proiectului. Am discutat cu dr. Ovidiu Adam, managerul Spitalului de Copii din Timişoara, despre acest proiect şi despre necesităţile şi activitatea spitalului.
Cum vă ajută această campanie? Care sunt necesităţile spitalului şi care sunt proiectele în ceea ce priveşte această unitate sanitară în acest moment?
Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” trece în ultimii ani printr-un proces de transformări majore. Toate aceste transformări pe care noi le intenţionăm şi le punem în practică au ca scop creşterea actului medical. Una dintre ele şi cea mai vizibilă este construcţia noului corp al spitalului, care creşte ca şi Făt-Frumos, într-o zi ca alţii în 7, lucru care ne bucură şi care va avea ca rezultat imediat transformarea spitalului dintr-unul pavilionar într-un spital monobloc, aceasta însemnând reducerea transporturilor bolnavilor şi plimbărilor făcute de bolnavi între diverse aripi şi clădiri ale spiralului. Un alt mod de îmbunătăţire a actului medical a fost şi schimbarea structurii organizatorice, care a fost o structură stufoasă, destul de greoaie, pe care am refăcut-o, am reuşit să obţinem o structură organizatorică nouă şi funcţională şi cel mai important dintre rezultate a fost reunirea tuturor compartimentelor de Terapie Intensivă existente iniţial în spital, iniţial patru sau cinci, într-o singură secţie de Anestezie şi Terapie Intensivă cu 35 de paturi – o secţie de elită a spitalului, care tratează bolnavii cei mai gravi, cu afecţiunile cele mai severe, dar care are nevoie şi de cele mai bune dotări. În vederea organizării acestei secţii, o parte din ea va funcţiona şi funcţionează şi acum în clădirea veche a Pediatriei, este jumătatea de terapie medicală, cealaltă va funcţiona în clădirea nouă – ele vor fi legate printr-un culoar, printr-un burduf suspendat, în aşa fel încât să funcţioneze ca o secţie unitară şi funcţională, sub coordonarea unui singur şef de secţie. În clădirea veche, respectiv în clădirea Pediatriei, unde am mutat Terapia Intensivă medicală, spitalul a întreprins ceea ce trebuia pentru a dota secţia. Problemele pe care le întâmpinăm sunt cele vizavi de dotarea cu aparatură medicală. Am regrupat din toate compartimentele logistica pe care am deţinut-o până acum, însă se dovedeşte a fi insuficientă, secţia fiind mare. Atunci a apărut nevoia dotării. Şefa secţiei de Terapie Intensivă, domnişoara doctor Bădeţ, a avut iniţiativa de a găsi mijloace alternative de finanţare şi de dotare a secţiei şi iată aşa s-a declanşat această acţiune.
Când vor fi legate cele două secţii de Terapie Intensivă?
Dacă lucrurile merg aşa cum este stabilit în grafic, dacă merg bine, teoretic ar trebui ca în 30 iunie 2016 să se inaugureze noul corp de clădire, cu legătura făcută între cele două secţii.
În ce stadiu se află construcţia noului corp de clădire?
Noul corp de clădire este acum la nivelul etajului doi – se toarnă placa peste etajul I. Este demisol plus P plus 6.
Ce credeţi că a determinat societatea civilă şi companiile să se implice în dotarea spitalelor?
Noi am iniţiat în urmă cu patru ani campania “Dă un leu pentru copilul tău”. În această campanie, din păcate, suma de bani care s-a strâns pentru construcţia noului corp de clădire a fost mică, relativ, şi implicarea societăţii civile, pe care eu mizam atunci, a fost sub aşteptări. Există şi o explicaţie pentru asta – toate multinaţionalele pe care acum le vedeţi că vin şi se implică şi participă la momentul respectiv motivau că nu pot să finanţeze un proiect aşa utopic, un proiect cu o grămadă de dacă. Există o regulă la nivelul multinaţionalelor, pe care am înţeles-o: trebuie să existe o trasabilitate a banilor. Ei dau nişte bani, dar trebuie să existe nişte rezultate concrete, nu le permite regulamentul lor de funcţionare să dea bani pentru un proiect cu perspectivă peste trei ani. De această dată, proiectul devenind realitate, corpul B existând deja, este în curs de ridicare, deja deschiderea lor şi oportunitatea pe care o au de a finanţa este reală. Acum pot să justifice şi pot să doteze obiective care sunt existente, care sunt asumate de administraţia locală, există o certitudine că acest corp se va face şi că dotarea lui este o necesitate. Şi atunci este unul dintre motivele pentru care acum, mai mult decât înainte, societatea civilă se implică şi mai tare. Sper să participe în continuare societatea civilă şi să ne ajute. Spitalul de Copii trebuie să-şi ocupe locul pe care-l merită în ierarhia spitalelor europene – trebuie să intrăm în marea familie a spitalelor de pediatrie din Europa.
Donațiile se pot face în contul West HR Association, deschis la BRD: RO10 BRDE 360S V923 1153 3600 – cont în lei, dedicat exclusiv acestei campanii, de către persoane fizice sau juridice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!