Volumul intitulat “Alimentaţie sănătoasă în stil mediteraneean – Poveşti cu alimente pentru copii şi sfaturi practice pentru adulţi”, semnat de Margherita Caroli, preşedinte European Childhood Obesity Group, şi tradus de voluntarii “Salvați Copiii”, sub coordonarea dr. Mihai Gafencu şi prof. dr. Ioana Micle, a fost prezentat la finalul adunării generale a organizaţiei amintite şi a atras atenţia asupra cauzelor care fac ca supraponderalitatea să fie din ce în ce mai des întâlnită încă de la vârste mici.
“Oricât ar părea de ciudat, în lumea actuală există mai mulţi copii cu obezitate decât cu malnutriţie. Numai trei la sută dintre ei au crescut în greutate din cauze endocrine, 97 la sută din cazurile de obezitate infantilă fiind determinat de dezechilibrul între consumul energetic şi aportul caloric. Dacă Japonia, unde există o cultură a bucătăriei naturale, are cel mai mic indice de obezitate infantilă, în SUA, Australia sau Anglia acest flagel face ravagii. Din păcate, şi în România fenomenul este tot mai îngrijorător şi trebuie tratat cu seriozitate”, a explicat dr. Ioana Micle, subliniind că televizorul, internetul, telefonul mobil şi jocurile video înlocuiesc, pentru mulţi exponenţi ai generaţiei tinere, mişcarea şi exerciţiul fizic.
“Printre inamicii mâncatului sănătos se numără chioşcul de lângă şcoală, banii de buzunar , dar şi „miturile nesănătoase”, gen „mânca-l-ar mama!”, „dragostea trece prin stomac”, „slăbeşte când creşte” sau <<sănătos = gras, alb și frumos>>, atât de vehiculat în Banat, mentalităţi care trebuie să dispară”, a subliniat vorbitoarea, menţionând că volumul proaspăt lansat cuprinde şi o suită de jocuri interactive menite să creeze obiceiuri sănătoase în rândul celor mici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!