Totul a început în toamna anului trecut, când la un târg organizat de Societatea de Piețe a primăriei în Piața Traian s-a pus de o adevărată paranghelie, cu muzică de petrecere și dedicații, inclusiv pentru primar. Petrecerile din Traian l-au determinat pe edil să emită o notă internă adresată societăților din subordine. Acestora li spus că „se interzice interpretarea/ difuzarea de manele pe domeniul public al Timișoarei, în aer liber, precum și practica anunțării de dedicații, indiferent cine și pentru cine le solicită”.
Câteva luni mai târziu, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis că nota internă semnată de primarul orașului „reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată”. S-a aplicat sancțiunea avertismentului contravențional.
„Nu am interzis genul muzical, am cerut să nu se avizeze spectacole cu manele pe domeniul public”
Ei bine, decizia CNCD nu l-a speriat pe edilul-șef, care crede că cei care luptă cu discriminarea nu au înțeles exact ce a vrut să spună.
„Eu cred că la CNCD nu s-a înțeles corect ce am decis noi, aici, în plan local, judecându-se, probabil, ce s-a scris într-o reclamație. Noi nu am interzis genul acesta muzical! Este, cred eu, limpede pentru oricine – în orice caz: pentru noi este! – că într-o societate liberă nimeni nu poate interzice un gen muzical! Ce am făcut a fost că am dat o dispoziție internă, către toți angajații implicați în aprobarea organizării de evenimente pe domeniul public, prin care le-am cerut să nu inițieze și, mai mult, să nu avizeze desfășurarea de spectacole cu manele pe domeniul public în spații deschise, pe motiv că într-un oraș cu un nivel ridicat al vieții culturale – oraș viitoare capitală europeană a culturii – așa ceva nu este potrivit, nu este oportun”, explică primarul.
Mai mult, el susține că „administrația publică locală are dreptul legal – chiar datoria – să se pronunțe și asupra oportunității lucrurilor desfășurate pe teritoriul aflat în jurisdicția sa, ca și asupra beneficității prin prisma interesului public”.
„Ar fi o adevărată blasfemie”
Edilul-șef crede că ar fi o blasfemie să răsune manelele în piețele Timișoarei.
„Întreb retoric, fără a contesta dreptul la propriul gust muzical al oricui: ce timișorean ar agrea, oare, organizarea unui concert de manele, cu binecunoscutele texte și dedicații conexe lor, în minunatele noastre piețe – Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Unirii, în prima chiar la intrarea în Palatul Operei și Teatrelor?! Ar fi o adevărată blasfemie! În schimb, dacă iubitorii de manele doresc să organizeze un spectacol, doresc să danseze pe manele, într-o sală publică sau într-o locație privată, primăria nu se va opune. Crezul meu este că o administrație publică locală trebuie să și țină ștacheta culturală și civilizațională sus, dar acționând inclusiv, nu marginalizat.
Deci, discriminarea, rasismul, xenofobia etc. ne sunt complet străine, ba au în noi un adversar de neînduplecat. Dar vom face mereu tot ce ne este în putință pentru ca reputația orașului nostru să nu fie știrbită, ci dimpotrivă”, a conchis primarul Timișoarei. Prin urmare, nu se revine asupra notei interne.
Pentru presa națională, edilul-șef a mai precizat că „ar fi deplasat, de prost gust, de proastă înțelegere a lucrurilor” să fie organizate concerte de manele în piețele din centrul Timișoarei.
Ce înțelege primarul Timișoarei prin manele?
Primarul nu a specificat niciunde ce înțelege el prin manele. Conform Dicționarului explicativ al limbii române, maneaua este un „cântec de dragoste de origine orientală, cu melodie duioasă și tărăgănată”. Specialiștii în muzică susțin că maneaua este un cântec cu influențe orientale, modificat dur în România. De fapt, maneaua este o combinație între muzica lăutărească și turbo folkul sârbesc. Piesa „Până când nu te iubeam” a lui Anton Pann este considerată una dintre primele manele din România, mai spun specialiștii. O cânta inclusiv Maria Tănase.
De cealaltă parte avem așadar muzica lăutărească, iar termenul vine de la lăută, un instrument muzical cu coarde asemănător cu cobza. Ca și în cazul manelelor, și expresia „muzică lăutărească” a fost denaturată, fiind vizibil influențată de muzica bizantină.
Revenind la Târgul din Piața Traian, acolo a răsunat chiar și muzică lăutărească. De altfel, Primăria Timișoara a organizat anul trecut Festivalul Minorităților, unde a invitat faimoasa trupă Mahala Rai Banda, care a cântat muzică lăutărească chiar în fața Operei Române. Formația Mahala Rai Banda are în jur de 80 de concerte pe an în Occident.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
X„Nu am interzis genul muzical” – manelele nu constituie un gen muzicaal ci o subcultura subumana.
Daca i se poate reprosa orice acestui primar, atunci poate macar nu faptul ca nu i’ar pasa de oras. Poate atunci acest primar va ramane in istoria macar pentru ca si’a aparat de gunoi orasul care si asa nu mai e ce era odata. Ar vrea si alte orase sa faca si primarii lor la fel.
-
Dacă ar fi interzis genul tău de muzica?
-
Tocmai ce ți-a zis omul. Manelele nu sunt un gen muzical, doar niște lalaieli și behaieli.
-
Mi’ar fi interzis sa cant prog rock la volum maxim intr’un loc de recreere pentru toti, in caz ca as fi facut eu asta. Nu toti is cu prog rock, nu impunem asa ceva. Aveti grija ca o patesc deja si bisericile si moscheile care dau mu… …zica la tot cartierul. Nu poti impune altuia ceva care il face sa se simta jenat. Eu stau cu cashtile pe pbraji si am vecini cretini cu manele si nu numai cu ele. Si da, recititi editorialul exceptional de saptamana trecuta al lui Bogdan Marta. Cand analfabetismul functional aproape ajunge la paritate cu restul, deci cand analfabetismul functional aproape ajunge la putere, atunci cultura devine o chestiune de sigurantza nationala. Nu ai cum trai intre toti astia. Ascultati manele in cercul vostru dar nu ni le impuneti noua, tot asa cum nici noi nu va impunem prog rock voua.
-
-
Daca sunt timisorean, sudistii sunt tampiti.
Daca am trotineta, atunci soferii de bmw sunt apocalipsa.
Daca sunt barbat, femeile conduc prost.
The next level:
Daca sunt rocker, manelele sunt o nenorocire.ps: bine ca nu sunteti negri evrei si gay.
Macar atat a reusit si primarul, aici sunt de acord cu el, tiganiile alea nu au ce cauta in spatiul public. Daca vreti manele mergeti la mitici ca aia nu au apasari din astea, la ei se asculta / inchiriaza si Opera Nationala pentru a filma videoclipuri cand la maneloteca e inchis sau are boss-ul paranghelie.
Aici nu sunt de acord cu el . Nu sunt manelist . Dar sa interzic un gen de muzica este absurd . Maine poimaine o sa interzica Hard Rock-ul pe motiv ca e satanist si noi suntem popor crestin.
-
tocmai ca nu e gen de muzica sa cante manele grecesti e voie ce canta ei e batjocura la adresa culturii!
-
@maic,
jos palaria, pari un tip cultivat. Tot respectul meu.
Cucuruz sau porumb?
-
Mi se pare corectă inițiativa domnului Primar, de acum înainte doar Death Metal în spații publice! Vrem să vedem sacrificări rituale și pentagrame în fața Operei, domnule Primar Robu!!
asta am vrut sa spun si eu manelel sunt grecesti ce canta coloratii e un fel de schingiuala cncd a luat o razna habar nu are ce e discriminarea!vreti exemplu de discriminare ?casele tiganesti construite fara autorizatii este un mare motiv de discriminare fata de cetateni majoritari romani care au nevoie de autorizatie de constructie!
“Blasfemie” ar fi sa-l alegem din nou primar pe taica Robu.