Au defilat forțele armate, reprezentanții poliției, ai pompierilor, preoții au ținut o slujbă de binecuvântare, iar autoritățile au evocat momente din istoria urbei de pe Bega. S-a ținut și un moment de reculegere în memoria Reginei Ana a României, după slujba preoților.
„Eu sunt mulțumit că orașul Timișoara s-a dezvoltat frumos în ultimii ani, în perioada din 2012 încoace, de când am onoarea să fiu primar al municipiului Timișoara. Timișoara – cel mai dinamic oraș al României, cu cel mai mare export după capitală, cu cele mai multe investiții, cu cea mai ridicată calitate a vieții. Suntem oameni harnici, serioși, muncim, dar știm să ne bucurăm de rezultatele muncii noastre. Timișoara va fi și în continuare un oraș de importanță în România. Vreau să vă urez multă sănătate, prosperitate, noroc, împliniri, cât mai multe bucurii”, a spus primarul Timișoarei Nicolae Robu.
La manifestare au fost prezenți și prefectul județului Timiș Mircea Băcală, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș Roxana Iliescu și alte autorități locale.
Evenimentul s-a încheiat cu muzică de fanfară, pe scena din Piața Unirii.
Data de 3 august a devenit Ziua Timișoarei printr-o hotărâre de consiliu local emisă în anul 1999, prin care se marchează ca zi a orașului momentul intrării trupelor românești în capitala Banatului, la 3 august 1919, și instaurarea administrației românești.
După înfrângerea trupelor austro-ungare, în toamna anului 1918, Banatul a fost ocupat de trupele Antantei. La 14 noiembrie 1918, în oraș au intrat militari sârbi, iar la începutul lunii decembrie au intrat francezii. Un an mai târziu, la Conferința de Pace de la Paris, a avut loc o dezbatere asupra apartenenței Banatului. Conferința a decis dezmembrarea teritorial-administrativă a Banatului istoric: două treimi din teritoriu revine României și o treime Regatului Sârbo-Croato-Sloven. Zona care a revenit României cuprindea și Timișoara. Astfel, la 28 iulie 1919 a început procesul de instaurare a administrației românești, finalizat în 3 august, prin intrarea în oraș a primelor unități ale armatei române.
Articole pe aceeași temă:
La multi ani, Timisoara! Programul manifestarilor dedicate zilei orasului
Citiți principiile noastre de moderare aici!