La Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Central „Anton Scudier” din Timișoara a avut loc un ceremonial militar-religios, cu participare restrânsă, organizat de Instituția Prefectului Timiș și Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”. A fost prezentat onorul, a fost salutat Drapelului de Luptă, a fost intonat Imnul Național al României, s-a oficiat serviciul religios, oficialitățile au rostit alocuțiuni, au fost depuse de coroane și a avut loc un scurt moment artistic susținut de fanfara militară.
Era public doar pe margine, oameni care s-au oprit în loc să vadă evenimentul., dar erau distanțați și… puțini… Printre cei care au depus coroane la Monumentul Ostașului Necunoscut au fost primarul Timișoarei Dominic Fritz, președintele Consiliului Județean Timiș Alin Nica și prefectul de Timiș Liliana Oneț.
Din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România – unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România în anul 1918, respectiv Proclamația de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. În 1918, 42 de localități din Timiș și-au trimis reprezentanți la Alba Iulia. În total au fost 182 de oameni.
„Românii bănățeni au trăit cu intensitate maximă ziua de 1 decembrie 1918. Preoții și credincioșii din Banat s-au adunat în biserici, au înălțat rugăciuni și au arborat tricolorul. Adunări festive au avut loc aproape în toate localitățile Banatului, însoțite de cuvântări înflăcărate, de cântări patriotice și de salve trase de Garda Națională. La Lugoj, toaca bisericilor a bătut în timpul adunării de la Alba Iulia, ca semn al “învierii naționale”. La Mehadia, sătenii cântau imnul național împreună cu preotul Coriolan Burlacu. La Vasiova a fost arborat drapelul românesc în prezența a peste 500 de oameni, care au cântat cu glas de tunet:” Pe-al nostru steag e scris unire”. În zilele premergătoare Unirii, țăranii credincioși din satele apropiate Caransebeșului cântau în biserici așa numitul “Polieleu de la Var”. Compusă de Ion I.Lapedatu, această cântare formată din 13 strofe, a fost cântată în drum spre Alba Iulia, în Cetatea Unirii și este cântată și acum în bisericile din jurul Caransebeșului”, spune preotul Ionel Popescu, de la Parohia Iosefin din Timișoara.
Trimite articolul
XLa multi ani, Romania! La multi ani, romani patrioti, cei care mai sunteti! Cinstire vesnica eroilor care-au dat ce-au avut mai de pret, VIATA, ca astazi noi sa putem trai liber, dar a caror sacrificiu multi considera cu aroganta si plinatate de sine ca li se cuvine.
In acelasi timp, RUSINE celor care dorm in bocanci in continuare, in frunte cu presa miluita, in timp ce zilele astea se decide insclavagizarea planetei!
RUSINE VESNICA!
-
Gataia!
-
Calmeaza-te, fă, Ioano.
Ce dreq ai patit?Vorba unei clasice in viata:
Sa fie …PAAAAACEEEE! :)) -
România e colonie americană de mulți ani, dar noi o ardem europeni și ne speriem că “ne atacă” rușii.
În rest, trăiască #RomâniaNormalășiEducată condusă de guwernerulmeu!
Ce parada ?…sunt luna asta 31 de ani de cand armata a tras la Timisoara , au omo,rat oameni , sa nu mai faca parada NICIODATA , nu avem nevoie sa-i vedem incolonati ca si in 17 dec 89 .
-
I-au scos in primavara, cu armele, pe strazi sa ne apere de covid. De aceea nu am mai votat cu liberalii. Masura mai idioata nu am vazut. Parca eram in 18 decembrie 1989.
-
Cei care au murit in 89 aveau Dumnezeu, ai tai astia de la USR nu au nici un fel de Dumnezeu. Asa ca lasa vrajeala “progresista” ca esti din categoria “grapini”
Ce bine ca ati zis ca e in plina pandemie. Altfel am fi uitat
Exact cum trebuia. Fără mici, bere, fasole, sarmale și alte pomeni electorale pentru populație.
Să ia decizii bune și sa nu irosească banii din impozite.
-
tipic roman, doar la bani ii sta mintea.
mai faina e o viata inchisa in casa si sa moara de foame altii care nu isi pot desfasura activitatea comerciala. daca tie nu iti plac acele balciuri nu inseamna ca la toata lumea nu le place.
Constat ca sunt multi oameni cu suflet negru care comenteaza pe aici. Le doresc multa sanatate caci au nevoie.
Pana atunci…la multi ani, Romania!
E mai ok asa, nu e nevoie de parade si circ. Hai mai bine sa ne punem pe treaba, ca de slogane, steaguri si lozinci ne-am cam saturat.
-
Mare dreptate ai, poate te aude si Fritz ca el se crede tot in campanie si toata ziua nu face altceva decat sa dea interviuri:)
Ieri pe la amiaza,intr-un soare stralucitor, Timisoara parea un oras linistit ,poate prea linistit. si ceva praf iscat de pe prea multe santiere in caentru. Liniste si pace. Nicicum nu e bine.