Jose Manuel Durao Barroso, fost președinte al Comisiei Europene în perioada 2004-2010, a primit, vineri dimineaţa, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii de Vest Timişoara. Pentru România, mandatul său în frunea CE a fost unul extrem de important, a fost cel în cadrul căruia, în 2007, țara noastră a fost primită în Uniunea Europeană.
Prezenţa la eveniment a fost una extrem de selectă, o pleiadă de miniştri din actualul cabinet, în frunte cu Dacian Cioloş, actualul prim-ministru, luând parte la ceremonie. Printre aceștia s-au numărat: Călin Popescu Tăriceanu – președintele Senatului României, Vasile Blaga – copreședinte PNL, europarlamentarul Maria Grapini, foști miniștri, dar și primarul Nicolae Robu, președintele CJ Timiș – Titu Bojin, și mitropolitul Banatului – Ioan Selejan. În mandatul lui Barroso, Uniunea Europeană s-a lărgit cu încă trei state membre: România, Bulgaria și Croația.
“Universitatea de Vest dă o nouă lovitură de imagine prin oferirea acestui titlu lui Jose Manuel Barroso”, a anunțat Dan Negrescu, profesor de latină în cadrul UVT, cel care a prezentat evenimentul.
Prin acest titlu, universitatea a dorit să aducă recunoaştere unei personalităţi politice a Europei, a declarat rectorul Universităţii de Vest.
“UVT încearcă să ofere binemeritata recunoaștere unor nume importante din lumea științifică, culturală, socială sau politică, iar personalitatea profesorului Durao Barroso este una complexă. Astăzi, prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum, UVT aduce un omagiu unei remarcabile personalități politice a Europei, unui vizionar și unui adevărat profesionist al relațiilor internaționale”, a declarat Marilien Pirtea, rectorul universităţii.
Discursul de Laudatio a aparţinut profesorului Silviu Rogobete.
Barroso: Guvernul României este pe mâini bune
Barroso s-a arătat extrem de încântat de distincţia primită. El a dorit să îi mulţumească special primului ministru Dacian Cioloş pentru prezenţa la eveniment, numindu-l „prieten”. Vă reamintim că Cioloş a fost comisar european pentru agricultură timp de patru ani în mandatului lui Barroso la conducerea CE.
„Este o mare onoare pentru mine să primesc această distincţie din partea comunităţii academice din Timişoara. Mulţumesc celor care s-au ocupat de realizarea Laudatio şi de această ceremonie. Înseamnă pentru mine foarte mult, pentru că vine din partea unei importante instituţii de învăţământ, dintr-o ţară dragă mie, România. Îî mulţumesc unui adevărat prieten, primului ministru Cioloş. Cunosc competenţa sa, entuziasmul, integritatea sa. Îţi doresc toate cele mai bune în poziţia avută. Guvernul României este pe mâini bune” a declarat Jose Manuel Barroso în cadrul ceremoniei.
Portughezul a spus că este cu atât mai încântat de titlul dobândit, aceasta şi pentru că este oferit la Timişoara: „Timişoara este unul dintre cele mai importante oraşe, un oraş vechi cu tradiţie, unul multicultural, cu numele asociat cu Revoluţia şi democraţia. Cunosc ce înseamnă căderea unui regim totalitar, cum a fost în ţara mea, în 1974, atunci aveam 11 ani, şi momentul a însemnat naşterea democraţiei. Îmi aduc aminte experienţa mea”, le-a mai spus Barroso celor prezenți la eveniment.
Fostul politician spune că ţara noastră trebuie să-l considere un prieten: „Consideraţi-mă un prieten al Românei, cred că transformarea pe care ţara a traversat-o este foarte importantă pentru viitor, în ţara mea a fost la fel. Când am condus Comisia Europeană am fost în măsură să creştem cu 40% bugetul de cercetare în Europa. Universitatea din Timişoara deja beneficiază. Toşi politicienii spun că îi interesează învăţământul, eu chiar cred. Acum predau la universităţi şi îmi place”.
La rândul său, Dacian Cioloş a ţinut să îi mulţumească fostului său şef pentru experienţa dobândită în perioada în care au lucrat împreună.
„Nu o să vorbesc în calitate de prim-ministru, care de altfel mă onorează, dar în calitatea şi onoarea de a fi colaboratorul lui timp de patru ani. Ani în care care am învăţat enorm, nu doar m-am ataşat de ideea europeană, dar am înţeles Europa. Am întâlnit un optimist, un amorezat de Europa, de cunoaşterea ei profundă. Am avut parte săptămânal de cure de asemenea optimism ca cel văzut astăzi. Mă bucură că a transmis astăzi acest optimism. A fost o perioadă dificilă cât am fost eu la Comisia Europeană, una de crize succesive, dar asta ne-a ajutat să înţelegem că dacă vrem să descoperim Europa nu o putem face în stop cadre, trebuie văzut filmul Europei integral. Uniunea Europeană este o succesiune de crize, criza este o oportunitate. Dacă analizăm criza înţelegem şi putem merge în evoluţie. Asta a făcut Barroso, şi-a transferat idealismul vizionar care a transformat Portugalia natală şi a transpus această experienţă într-un context în care Europa a avut nevoie de oameni pragmatici, unde lumea vedea numai rezultatul negativ. Am trăit o succesiune de evenimente negative, cu decizii care trebuiau luate rapid, chiar împotriva dorinţei diferite a unor alte instituţii. Multe idei lansate în dezbatere, păreau nebuneşti, dar au devenit realitate.
Uniunea Europeană e mai mare decât cea din trecut, dar nu e finalizată. A susţinut cu tărie negocierile cu România și aderarea ţării la UE, el e cel care a susţinut acordarea unui post de comisar european, atunci când ţara noastră voia un comisar european cu putere reală, nu unul fără importanţă. Îi mulţumesc că mi-a acordat un cec în alb, prima oară ne-am văzut după numire, nu mă cunoştea decât doar din hârtii, dar a avut curajul să-mi acorde acel portofoliu al Agriculturii, atunci când trebuiau purtate negocieri pentru reformarea acestui capitol. După patru ani de comisie, îmi dau seama că nu a fost doar o nebunie, ci doar felul lui de a fi om. Datorită acestui lucru suntem unde suntem în UE şi pentru aceasta doresc să-i aduc un omagiu”, a declarat Dacian Cioloş la finalul ceremoniei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!