„Doresc să trag un semnal de alarmă privind suspiciunile solide, bazate pe fapte cu privire la existența procesului politic și cu privire la punerea în pericol a libertății presei în țara mea. După dezvăluirile făcute de postul de televiziune aparținând familiei Voiculescu (…) prin care fratele președintelui României a luat suma de 250.000 de euro pentru a scăpa de condamnare un cunoscut interlop, procesul fondatorului trustului de presă, aflat de șase ani pe rolul instanțelor, pentru care primise NUP, a fost repus și judecat în cinci zile”, a spus Grapini în luna noiembrie a anului 2014, în plenul Parlamentului European.
Plenul CSM a găsit necesar să sesizeze Parlamentul European cu o informare, să fie adusă la cunoștință, în așa fel încât astfel de declarații în PE să nu mai aibă loc. Maria Grapini, europarlamentar și preşedintele PC Timiş, a făcut aceste declaraţii cu ocazia intervenției din sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, în cuprinsul căreia a declarat că dorește „să tragă un semnal de alarmă privind suspiciunile… cu privire la existența procesului politic și cu privire la punerea în pericol a libertății presei…”, indicând aspecte procedurale din dosarul denumit ICA, soluționat de către Curtea de Apel București.
Conducerea CSM a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă și în ce măsură a fost adusă atingere independenței și imparțialității judecătorilor și procurorilor implicați în activitatea de soluționare a dosarului menționat, precum și dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.
„Eu nu am înţeles noţiunea de a reclama – eu reclam pe cineva dacă a vorbit în afara instituţiei – eu în plenul parlamentului am vorbit. Există un regulament şi un cod de conduită al eurodeputaţilor, m-am încadrat fără probleme acolo, am conştiinţa foarte împăcată că nu am adus atingere. Poate ar fi bine să explice cum am adus atingere independenţei justiţiei prin declaraţia mea politică. E dreptul lor. Mi se pare aşa şcolăreşte, pentru că la intervenţia de un minut fiecare parlamentar are voie să facă declaraţie politică pe orice domeniu. Dacă se va verifica, şi este uşor să verifice, ar fi putut observa că deputaţi din toate ţările din UE au făcut nenumărate declaraţii politice. Eu personal nu am înţeles cum am adus atingere independenţei justiţiei. Nu m-am legat de fondul dosarului, m-am legat de a exista dreptul de apărare al omului. Am făcut referiri la procedură, nu la fond. E dreptul lor să facă, nu pot spune nimic aici. Informează ceva ce parlamentul deja ştie – există pe site, conducea cineva şedinţa aceea, mi se pare, oricum…”, a precizat europarlamentarul.
Grapini s-a arătat contrariată de faptul că ea a fost singurul europarlamentar în cazul căruia s-a luat o astfel de decizie.
„Dacă numai în cazul meu s-a luat această decizie înseamnă că sunt o excepţie. Nu cunosc să mai fie vreun caz. Ieri, când am aflat de această decizie, cumva mi-a venit să zâmbesc, un eurodeputat din Italia a făcut nişte declaraţii foarte grave acolo. Eu am independenţa mea, există în codul de conduită ce nu trebuie să facă un eurodeputat, nu am încălcat cu nimic regulamentul şi codul de conduită. Pentru mine e un pic straniu după 25 de ani să nu ai dreptul ca deputat sau parlamentar, să ai teama să mai faci vreo declaraţie politică, mi se pare un pic straniu, dar asta e”, a spus Maria Grapini.
Citiți principiile noastre de moderare aici!