Nu există catolic adevărat bănăţean să nu fi auzit de Biserica de la Radna sau de cunoscuta icoană făcătoare de minuni ce se află pe altarul bisericii. Este „Mecca” tuturor catolicilor din această parte a Europei, fie că sunt din România, din Serbia sau Ungaria.
Cel mai cunoscut şi vizitat loc de pelerinaj catolic din această parte a Europei, Mănăstirea şi Biserica Maria Radna, va fi renovat printr-un proiect european în valoare de peste 47 milioane de lei. După ce a încercat să renoveze locaţia din fonduri proprii, Episcopia Romano-Catolică Timişoara a renunţat la idee având în vedere problemele mari cu care se confruntă clădirile ansamblului şi a sumelor mici pe care episcopia sau donaţiile le puteau furniza.
„Am calculat că în ritmul în care puteam aloca fondurile în fiecare an, la valoarea totală a proiectului, ar fi trebuit să lucrăm o sută de ani. În aceste condiţii ne-am dat seama că singurul mod în care am fi putut să renovăm locaţia ar fi fost un proiect european”, a declarat Andreas Reinholz, preotul paroh al bisericii din Lipova.
Chiar dacă este în Arad numărul timişorenilor care vizitează Radna este extrem de mare. Chiar dacă vorbim de ortodocşi, şi aceştia vin la mănăstirea şi la biserica Maria Radna.
Efortul depus de Episcopia Romano-Catolică pentru acest proiect a fost unul mare, dar în primul rând a fost un risc imens asumat. „Este primul şi cel mai mare proiect pe care Episcopia l-a scris pe fonduri europene”, a spus Nikola Laus, econom diecezan în carul Episcopiei.
Renovarea complexului nu va însemna numai reabilitarea clădirilor, ci va conduce la dezvoltarea întregii zone, la dezvoltarea de spaţii de cazare şi a investiţiilor conexe în Lipova şi în zonele învecinate. Se doreşte dublarea numărului de turişti până la 50.000 de persoane şi prelungirea sezonului de la şase la 12 luni. La finalul lucrărilor încăperile mănăstirii vor fi complet renovate. Din păcate, aici a funcţionat un azil de bătrâni după confiscarea de către statul român, iar starea mănăstirii nu este dintre cele mai bune. Vor fi amenajate săli multifuncţionale pentru evenimente, dar şi un muzeu şi o bibliotecă.
Atragerea de turişti şi dezvoltarea zonei
Proiectul a fost scris şi depus pe Programul Operaţional Regional, domeniul major de intervenţie 5.1, „Consolidarea şi valorificarea patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurii aferente”. Proiectul intitulat „Dezvoltarea turismului cultural în Regiunea Vest prin renovarea şi includerea în circuitul turistic a Bisericii şi Mănăstirii Maria Radna” va ajuta la dezvoltarea ăntregii regiuni Lipova. Ansamblul Maria Radna include patru monumente istorice, dintre care trei de categoria A. La finalul programului de renovare, în 2015, ansamblul religios va intra în circuitul turistic.
Biserica este vizitată şi în prezent de pelerini din toată Europa, dar mai ales de cei români. De asemenea, aici sosesc şi catolici din Serbia, Ungaria, Cehia sau Germania, dar şi din ţări mult mai îndepărtate. Biserica şi icoana Sfintei Maria, cunoscută ca şi făcătore de minuni, sunt cunoscute în toată lumea. În cadrul bisericii sunt trei coridoare unde pereţii sunt în totalitate acoperiţi cu icoane şi desene religioase. Fiecare dintre acestea, este vorba de câteva mii, sunt donate de cei care au vizitat biserica şi icoana fiind bolnavi şi au ieşit pe uşa locaşului de cult sănătoşi.
Lucrările la obiectiv sunt ambiţioase şi cuprind foarte multe dintre componentele complexului. Se va lucra la: consolidarea prin măsuri reversibile a turnurilor din beton din 1911; întărirea fundaţiilor; înlocuirea elementelor deteriorate ale şarpantei; consolidarea bolţilor fisurate şi reparaţia planşeelor deteriorate; schimbarea învelitorii şi a sistemului de evacuare a apei pluviale deteriorate la turnuri şi mănăstire; completarea zidăriei desprinse sau lipsă; consolidarea structurilor fisurate; combaterea igrasiei (inclusiv prin măsuri de nivelare a terenului şi crearea unui sistem de ghidare a apelor pluviale); renovarea faţadelor.
Pentru valorificarea substanţei istorice, ferestrele şi uşile istorice se vor restaura prin metode specifice monumentelor, se vor demola anexele fără valoare istorică şi se vor reface finisajele nepotrivite astfel încât atmosfera barocă să fie cât mai fidel redată.
În acelaşi timp ansamblul se va adapta condiţiilor de modernitate, respectând principiile de intervenţii asupra monumentelor istorice, prin instalarea unui sistem de încălzire modern, înlocuirea instalaţiei electrice şi sanitare, instalaţii noi de siguranţă şi de comunicaţie.
Planurile preotului paroh sunt mari şi în perspectivă se gândeşte şi la renovarea cunoscutului parc aflat în spatele basilicii. „Parcul din spate şi renovarea acestuia nu sunt incluse în proiect. Haideţi să terminăm renovarea complexului după care vom face şi parcul”, a mai declarat Andreas Reinholz, parohul bisericii.
Tren cu 700 de pelerini, special pentru vizitarea bisericii
Joi, la gara din Lipova a poposit un tren special. Acesta a venit din Ungaria şi a adus pentru a vizita Maria Radna 722 de pelerini catolici. Trenul nu a fost unul „de linie”, ci a avut ca scop exact pelerinajul de la biserica din Lipova. „Sunt 700 de pelerini veniţi cu un tren special de la Budapesta. Iar 200 dintre aceştia sunt tineri!”, spunea cu mândrie Andreas Reinholz, gândindu-se că tinerii rămîn alături de biserică şi în aceste vremuri moderne.
Citiți principiile noastre de moderare aici!