Marian Vasile a declarat, vineri, că doreşte să rupă tăcerea pe care i-o impunea funcţia cât timp a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş şi a dezvăluit că această instituţie a pierdut, pe lângă Centrul Intermodal de Transport Marfă, şi finanţările pentru alte două proiecte: Centrul multifuncţional pentru susţinerea afacerilor – care ar fi trebuit să se ridice în locul fostului Comisariat militar – şi Parcul tehnologic pentru energii alternative.
„Vorbim aici nu numai de acest proiect, Centrul Intermodal de Transport Marfă, vorbim şi despre alte proiecte care au fost pierdute, dar au fost trecute cu vederea. Acum, fiind eliberat din funcţia de vicepreşedinte al consiliului judeţean, după un mandat de doi ani, cred că e momentul să rup tăcerea şi să spun anumite chestiuni, care sunt sobre, dacă nu chiar grave. În primul rând, s-a pierdut şi acel Centru multifuncţional pentru susţinerea afacerilor Timiş. Acum câteva luni s-a pierdut acest proiect şi s-a încercat muşamalizarea cauzelor printr-un vot dat în plenul Consiliului Judeţean Timiş. Noi aveam acel proiect semnat cu doi ani înainte de a-l întrerupe, deci aveam sursa de finanţare asigurată. Numai că nu am fost în stare, mă refer la blocajele care se întâmplau la nivelul preşedintelui (Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin – n.r.), să accelerăm pentru a-l finaliza, sau măcar începe. Vă mai spun că va fi pierdut, aproape sigur, şi Parcul tehnologic pentru energii alternative. În acelaşi plen de acum câteva luni, deoarece există această incapacitate instituţională la nivelul Consiliului Judeţean Timiş, tot aşa cu asumarea consilierilor judeţeni s-a muşamalizat şi riscul care există cu privire la acest proiect – Parcul tehnologic pentru energii alternative”, a afirmat Marian Vasile.
El a precizat că l-a avertizat pe preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, cu privire la riscurile care există pentru pierderea acestor proiecte, însă nu s-a întâmplat nimic.
„De când am început mandatul au fost foarte puţine şedinţe operative cu directorii din instituţie şi cu directorii din apel la preşedinte de faţă cu directorii, să avem o abordare pragmatică, o listă de proiecte cu parametri pentru fiecare proiect, inclusiv riscurile aferente… Nu s-a dorit acest lucru. Am atenţionat, inclusiv în scris, şi există documente în acest sens, asupra faptului că există riscuri cu privire la aceste proiecte. Nu s-a luat nicio măsură. Şi acum s-a pierdut şi Centrul intermodal de transport marfă. Există mari blocaje în Consiliul Judeţean Timiş, directorii aşteaptă pe la uşi cu orele. Centrul intermodal s-a iniţiat în 2006, în 2012, când am venit noi, era acolo şi era suficient timp să se implementeze. Din păcate nu a existat capacitate instituţională”, a mai spus Vasile.
Contactat de reporterii www.tion.ro, Titu Bojin a afirmat că împreună cu Marian Vasile a luat decizia de a renunţa la construcţia acelui centru de afaceri, deoarece descărcarea arheologică şi alte probleme tehnice ar fi făcut ca acest proiect să nu se finalizeze în timp util pentru ca banii să fie rambursaţi din fonduri europene. În aceste condiţii, conducerea CJ Timiş a decis să folosească acei bani pentru reabilitarea ambulatoriului şi a Unităţii de Primire Urgenţe de la Spitalul Judeţean.
„La Centrul multifuncţional pentru susţinerea afacerilor am renunţat de patru sau cinci luni, când domnul Marian Vasile era vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, şi am obţinut acordul ca banii să intre în proiectul de renovare a ambulatoriului şi Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean. Sunt 11 milioane care vor fi acordaţi Spitalului Judeţean şi eu mă felicit pentru lucrul acesta. Pentru că proiectul pregătit de fosta guvernare nu puteam să îl facem. Nu era un proiect sustenabil din punct de vedere tehnic. Trebuiau făcute descărcări arheologice, erau şi nu ştiu ce conducte acolo. Am dat acum în studiu pentru construirea unei parcări acolo şi vom primi un alt teren pentru acel centru. Domnul Marian Vasile, poate îşi aduce aminte, că împreună am hotărât să renunţăm la centrul multifuncţional pentru că nu era posibil de realizat în termenul impus”, a afirmat Bojin.
Iar în ceea ce priveşte Parcul tehnologic pentru energii alternative, Bojin susţine că Marian Vasile răspundea direct de acel proiect şi el trebuie să explice de ce nu se mai face.
„Parcul acela de energii alternative, poate să ne spună domnul Marian Vasile ce s-a întâmplat, pentru că el a fost şeful de proiect. Şi poate o să ne spună, în calitate de consilier judeţean, cum se derulează lucrurile acolo. Au fost nişte proiecte pe care le-am preluat de la vechea guvernare. Când am ajuns cu ele să le depunem spre finanţare, am constatat că nu sunt făcute corect. Şi bineînţeles că a trebuit să le reluăm pe amândouă. Eu nu risc banii judeţului, pentru că vorbeşte Marian Vasile pe la ziar. Eu implic judeţul doar acolo unde avem de câştigat. Nu să pun judeţul în situaţia să plătească bani pentru prostii. Când ei pot fi primiţi corect pe următorul exerciţiu financiar 2014-2020. Pentru că atunci se va realiza şi Centrul intermodal şi Centrul multifuncţional şi Parcul de energii alternative (…) După 2020, când domnul Marian Vasile va avea un pic de experienţă politică şi profesională şi un pic de minte şi îşi va da seama ce înseamnă să conduci un judeţ… După 2020, când va candida, deşi nu cred că va câştiga preşedinţia Consiliului Judeţean Timiş, atunci putem discuta. Dacă vrea să discute cu fostul său şef, să vină la consiliu şi discutăm”, a mai spus Bojin.
Marian Vasile susţine că Dobra răspunde de proiectele pentru care există riscul să se piardă finanţarea.
„Domnul Bojin ar trebui să se uite mai atent la organigrama CJT. Cele două proiecte la care am făcut referire şi care aveau deja finanţarea asigurată din fonduri europene dinainte de 2012, Centrul Multifuncţional de Susţinere a Afacerilor şi Parcul Tehnologic pentru Energii Alternative, ţin de Direcţia de Investiţii, resortul domnului Dobra, celălalt vicepreşedinte CJT, tot din PSD. Iar din cauza incapacităţii instituţionale pe care am revelat-o, cele două proiecte au intrat în zona de risc mare şi au fost muşamalizate în plenul CJT de acum câteva luni, prin care consilierii judeţeni şi-au asumat incapacitatea Direcţiei de Investiţii, renunţând la primul proiect şi asumând continuarea cu mari riscuri a celuilalt. Dacă atenţionările mele, făcute din timp, inclusiv în scris, erau luate în considerare de PSD, atunci nu am fi ajuns în această situaţie, în care aproape sigur se va pierde şi al doilea proiect, Parcul Tehnologic pentru Energii Alternative. Deci vorbim de omorârea în faşă a trei mari proiecte, inclusiv a Centrului Intermodal de Transport Marfă, care erau foarte importante pentru judeţ şi regiune, pentru că ele nu au fost gestionate corect de cei în cauză”, a conchis Vasile.
Articol pe aceeași temă:
Bojin: Centrul Intermodal are documentatia, dar nu are finantare, il amanam cateva luni
Marian Vasile: Finantarea pentru centrul intermodal de la Remetea Mare este pierduta
Citiți principiile noastre de moderare aici!