Vă reamintim că Marian Vasile a devenit vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş prin votul consilierilor judeţeni, în era USL, atunci când PNL şi PSD formau majoritatea. Ulterior, după ruperea USL, PSD a încercat formarea unei noi majorităţi fără PNL care să controleze atât Consiliul Judeţean Timiş, cât şi Consiliul Local Timişoara. Schimbarea a reuşit doar la consiliul judeţean, în iunie 2014, şi a fost marcată prin demiterea lui Marian Vasile din funcţia de vicepreşedinte al CJ Timiş şi înlocuirea lui cu Florian Zanfir.
Evident, Marian Vasile a contestat în instanţă modul în care a fost schimbat din funcţie, iar instanţa i-a dat dreptate. Prin urmare, luni, Vasile a cerut repunerea sa în funcţie. Acest lucru s-a întâmplat miercuri dimineaţa, când liberalul şi-a preluat din nou biroul de vicepreşedinte şi scaunul din dreapta preşedintelui Titu Bojin în sala de plen a Consiliului Judeţean Timiş. Până aici, totul a decurs normal, însă ceea ce a urmat a fost halucinant pentru cei prezenţi.
Înainte de plen, Marian Vasile a avut un scurt schimb de replici cu Florian Zanfir şi chiar i-a întins mâna, însă acesta din urmă a refuzat să i-o dea. Întrebat de presă ce s-a întâmplat, Vasile a răspuns că Zanfir i-a reproşat că ar fi spus „că nu e bărbat” şi că a fost coleg de clasă cu Titu Bojin.
Iată cum relatează şi Florian Zanfir momentul: „Nu sunt supărat pe Marian Vasile ca și consilier. Nu am făcut niciodată niciun fel de aluzii la adresa lui, dar el a făcut niște aluzii care nu mi-au convenit. Mi-a spus că nu sunt bărbat! Păi vrea să-i demonstrez că sunt bărbat? Ce înțelege el din a nu fi bărbat? A spus că l-am dat afară din birou atunci în luna iunie… Mi-a reproșat că aș fi fost coleg cu Titu Bojin. Și ce e cu asta? Eu îi caut colegii de liceu sau familia?! Până acolo se ajunge?! Acestea au fost supărările mele. Niciodată nu am făcut asemenea aluzii și de aceea i-am spus că, dacă vrea să-i demonstrez, uite, nu sunt bărbat și nu dau mâna cu tine. Ce înseamnă a fi bărbat? A ne lua la bătaie? A ne arăta nu știu ce? Întrebați-l pe Marian Vasile care ar fi problema că am fost coleg cu Titu Bojin. Eu nu m-am simțit jignit de această afirmație. El îmi reproșează asta. Sunt suspendat, accept hotărârea instanței, sunt consilier județean… Când ai o majoritate, ocupi o funcție… El nu ocupă o funcție pentru că are majoritate. Nu înțeleg cum poți să ceri să reprezinți pe cineva, să ceri să conduci pe cineva, dar tu nu ai majoritate…”
Pe de altă parte, deşi Vasile are o hotărâre a instanţei executorie, preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, pregăteşte deja debarcarea sa din funcţie. În opinia lui Bojin, planul este atât de bine pus la punct încât Marian Vasile ar fi putut sta acasă. Pe scurt, preşedintele CJ Timiş susţine că indiferent de decizia instanţei, Marian Vasile va fi schimbat din funcţia de vicepreşedinte, deoarece majoritatea consilierilor pot cere acest lucru oricând. Iar majoritatea nu este deţinute de PNL în CJ Timiş, ci de PSD.
„Marian Vasile este, deocamdată, prin sentinţa care nu este definitivă, vicepreşedinte. Probabil că într-o lună, o lună şi jumătate, două luni în cel mai rău caz se va da decizia definitivă şi vom vedea dacă dl Marian va avea câştig de cauză sau nu. Depinde de grupul care are majoritatea în Consiliul Judeţean Timiş dacă dl. Marian, după ce va primi decizia definitivă, va rămâne sau nu vicepreşedinte. Este atributul consiliului judeţean, al consilierilor judeţeni, alegerea vicepreşedinţilor. Dacă grupul majoritar îşi manifestă dorinţa de schimbare încă o dată a vicepreşedintelui, există această posibilitate legală ca acest lucru să se întâmple. Sigur, există şi hotărârea instanţei care arată unde am greşit. Şi nu trebuie să mai greşim!”, a spus Bojin.
Mai mult, Bojin susţine că până la o decizie definitivă a instanţei, Marian Vasile nu poate semna niciun act în calitate de vicepreşedinte al CJ Timiş.
„O să vedem ce sarcini o să îi dau, în cursul zilei de mâine. Nu ştiu dacă voi face ca la primărie. Nu vreau să copiez pe nimeni. După părerea mea, şi din discuţiile avute cu jurişti, el nu poate semna niciun act, până la decizia definitivă a instanţei. Eu în locul dânsului nu aş fi venit până nu aş fi avut o decizie definitivă. Dânsul a optat ca să vină înapoi pe post. E aici, nici eu nu ştiu, din punct de vedere juridic, care sunt drepturile pe care le are. Nu se va pune problema să nu facă nimic, dar nici nu mă bazez foarte mult pe dl Marian Vasile până când nu are o decizie definitivă”, a mai spus Bojin.
De cealaltă parte, Marian Vasile susţine că atribuţiile sale vor fi cele stabilite prin Hotărâre a Consiliului Judeţean Timiş anul trecut şi spune că are tot dreptul să semneze acte în calitate de vicepreşedinte.
„Azi dimineaţă mi-am preluat biroul şi prerogativele. Hotărârea judecătorească este executorie şi drept urmare sunt vicepreşedinte în funcţie. O parte din atribuţii sunt stabilite de Consiliul Judeţean Timiş, şi au fost stabilite anul trecut, iar o parte se fac prin dispoziţia preşedintelui. Pot semna, pentru că acele hotărâri de consiliu sunt suspendate, deci e ca şi cum nu s-ar fi dat deloc. Ca şi atare, e ca şi cum aş fi fost ales în anul 2012, iar acele hotărâri nu s-ar fi dat. Nu înţeleg de ce domnul Bojin se ambiţionează atât de mult, dar nu se poate împotrivi hotărârii judecătoreşti”, a concluzionat Marian Vasile.
Articole pe aceeași temă:
Vicepresedintele CJ Timis, suspendat din functie
Marian Vasile, schimbat din functia de vicepresedinte al CJ Timis. PDL invoca vicii de procedura
Citiți principiile noastre de moderare aici!