După vacanţa pe tărâmurile greceşti, edilul-şef al Timişoarei a anunţat, pe Facebook, venirea „marilor finalizări”, cu referire la lucrările de infrastructură şi marile investiţii care se vor încheia în 2015.
„În sfârşit, e primăvară! A trecut şi sărbătoarea Paştelui, cu minivacanţa pe care ea o ocazionează întotdeauna, deci ne putem concentra, de-acum, mai <în forţă>, pe muncă”, a dat asigurări Robu.
Edilul a făcut şi o listă cu lucrările. Printre cele care ar urma să se finalizeze în următoarele „câteva săptămâni”, Robu a enumerat: pasajul subteran Michelangelo, „reabilitarea şi conversia funcţională a unei bune părţi din centrul istoric (Piaţa Libertăţii şi porţiunile incluse în proiect din străzile incidente la ea – Alba Iulia, Victor Vlad Delamarina, Coriolan Brediceanu, Emanoil Ungureanu şi 3 August 1919, apoi străzile Lucian Blaga, Florimund Mercy, Praporgescu, Carusso şi Strada Fără Nume)”, sistemul de transport public intermodal – reţeaua de închiriere a bicicletelor din staţiile RATT, reabilitarea „cu înnoire 90% (!)”, a punctat edilul, a primelor tramvaie şi reabilitarea străzii Ştefan cel Mare.
Patru din cele cinci sunt proiecte pe fonduri europene iniţiate în timpul administraţiei Ciuhandu, a căror execuţie a început în mandatul lui Robu. Excepţie face reabilitarea tramvaielor, pentru că fosta administraţie avea în plan contractarea unui credit pentru cumpărarea de tramvaie noi. Actuala administraţie s-a împrumutat, dar pentru a putea susţine implementarea proiectelor cu finanţare europeană, optând pentru modernizarea vechilor tramvaie din parcul RATT în această etapă.
Două tramvaie stau în lucrări de mai bine de jumătate de an la Arad şi Paşcani, la firmele care se ocupă de reabilitarea lor, deşi timişorenii ar fi trebuit să le testeze încă de prin toamnă sau măcar în iarnă, conform declaraţiilor oficialilor primăriei. N-a fost să fie nici de Paşti…
Nici noile biciclete de închiriat nu pot fi folosite încă de timişoreni. Au fost expuse în câteva dintre staţiile RATT şi retrase apoi pentru a se evita… vandalizarea. Primarul estima recent că din luna iunie vor putea fi închiriate, odată ce va fi pus la punct tot sistemul.
Lucrările de amenajare a Complexului Rutier Michelangelo, proiect care a cuprins reabilitarea podului şi construirea unui pasaj rutier subteran pe relaţia bulevardul Vasile Pârvan – bulevardul Corneliu Coposu, ar fi trebuit să fie gata în septembrie 2014 conform termenului iniţial prezentat de autorităţi. S-au invocat iernile, vremea rea – frigul şi ploile, lucrările neprevăzute ivite pe şantier… şi aşa s-a ajuns ca pasajul să fie încă închis circulaţiei în aprilie 2015.
Oficialii primăriei au anunţat că lucrările la pasajul Michelangelo vor fi reluate după Paşti şi vor fi şi gata în circa două săptămâni.
Parţial ar urma să fie finalizate lucrările şi în centrul istoric al Timişoarei, proiect care ar trebui să se termine în iulie 2015, potrivit termenului iniţial. Aici s-a pornit cu întârziere pentru că au fost probleme cu blocarea licitaţiei, iar apoi reprezentanţii municipalităţii s-au plâns că totul a fost dat peste cap din cauza vestigiilor arheologice descoperite.
De altfel, nici acum nu este prea clar… ce se va întâmpla cu aceste vestigii, fiind organizată o nouă licitaţie pentru punerea lor în valoare.
O altă lucrare importantă, nemenţionată de edil, dar care ar trebui să se încheie tot în iulie, este reabilitarea malurilor canalului Bega.
Alte lucrări, alte probleme
Lista primarului Nicolae Robu cuprinde şi mai multe obiective care ar urma să fie finalizate „în următoarele câteva luni”: amenajarea, într-un nou concept urbanistic, a primelor spaţii dintre blocuri – edilul promite astfel de amenajări în cel puţin cinci cartiere în 2015, realizarea noii săli polivalente, cu 3.000 de locuri, din zona Stadionului „Dan Păltinişanu”, realizarea skatepark-ului, reabilitarea liceelor Lenau, Loga şi Calderon şi anveloparea unui număr de circa 60 de blocuri.
Nu se ştie încă dacă noua sală polivalentă va putea găzdui, în iunie, Campionatul European de baschet feminin. Trebuia să fie finalizată în vara anului trecut conform termenului stabilit iniţial, atunci când primăria s-a asociat cu Universitatea Politehnica, dar antreprenorul general a intrat în insolvenţă şi termenul s-a prelungit…
Probleme sunt şi cu reabilitarea liceelor. La Lenau, constructorul a oprit lucrările acuzând incompetenţa funcţionarilor din primărie şi grave greşeli de proiectare, iar la Loga executantul reclama recent faptul că autorităţile nu i-au decontat lucrările şi, din nou, probleme cu proiectantul.
La postarea primarului cu realizările de pe Facebook au apărut imediat şi critici, dar unele… au dispărut imediat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!