Pentru Marius Posa biologia şi ştiinţele pământului sunt un hobby. Din pasiune , Marius a reuşit să ia aur la o olimpiadă la care europenii de obicei nu urcă pe podium. „ E important să cunoaştem câte ceva despre ştiinţele pământului, trăim până la urmă pe Pământ şi problemele Pământului sunt şi problemele noastre. Am participat în clasa a IX-a la Olimpiadele Naţionale de Biologie. În India a fost o experienţă deosebită, cum sunt convins că sunt toate călătoriile în India. E o cultură specială. Probele au fost bine definite. Organizarea a fost excelentă. A fost o probă teoretică şi una practică, fiecare cu patru materii. Pe lângă probe am avut şi o aplicaţie practică, o echipă din 15 ţări diferite, unde am făcut o cercetare a zonei, apoi am expus o prezentare despre ceea ce am văzut noi acolo. Am luat premiul I cu echipa”, spune Marius.
Totul a început la faza naţională din aprilie, la Bucureşti şi a continuat după ce Marius a aflat că face parte din lotul lărgit. A fost o perioadă de două săptămâni, la sfârşitul lui august, când Marius a avut o pregătire specializată în Bucureşti, la Instituţul Naţional de Meteorologie, la Observatorul Astronomic şi în alte locuri. S-a pregătit 5 ore pe zi în perioada dinaintea concursului. Mai departe, pentru că Marius e într-a 12-a: „Mă gândeam să urmez medicina şi ceva legat de biologie m-ar interesa. Încă nu sunt decis. Sunt deschis pe mai multe posibilităţi şi spre facultăţi din Europa. Îmi place mult literatura engleză, îmi place să desenez şi, în general, să aflu tot timpul lucruri noi, pe care nu le ştiu”, spune Marius.
În opinia lui Marius, încălzirea globală nu e doar o vorbă în vânt. „Încălzirea globală e un pericol real, trebuie să găsim moduri de a ştii să ne adaptăm şi de a combate încălzirea globală, prin scăderea emisiilor de dioxid de carbon. S-a găsit o corelaţie clară între concentraţia de carbon din atmosferă şi creşterea temperaturii. Mediul este locul în care ne desfăşurăm toată viaţa”, spune Marius. Directorul Colegiului Loga, Mariea Ştefan, vrea să instituie o bursă pentru elevii cu rezultate deosebite la olimpiade. „E firesc să încercăm prozaic să ne revanşăm. O revanşă financiară nu are valoarea premiului obţinut. Va primi o sumă onorantă şi să sperăm că va fi cât mai aproape de valoarea lui, din partea şcolii. Din acest an vom reglementa bursele colegiului Loga. Nu se poate ca într-o şcoală ca asta să nu reacţioneze în primul rând instituţia de învăţământ”, spune Mariea Ştefan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!