Acțiunea de solidaritate „Împreună pentru siguranța femeilor și fetelor la Timișoara” se va desfășura duminică, 20 octombrie, de la ora 16, în Piața Libertății.
Marșul din acest an este, în mod special, dedicat violenței sexuale împotriva femeilor și fetelor din România, o țară în care legile care protejează victimele de abuz sexual sunt mult prea puține.
În cadrul acțiunii de solidaritate din Timișoara, voluntarele asociației SPICC vor citi manifestul realizat de rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (VIF). Asociația SPICC este membră a rețelei VIF încă din 2016.
Mai jos sunt câteva pasaje care urmează să fie citite la manifestația de solidaritate și care prezintă căile de acțiune necesare pentru a oferi fetelor și femeilor siguranță:
„Ieșim din nou în stradă pentru că ne dorim o lume în care fetele și femeile să trăiască în siguranță, o lume în care violența de gen să fie descurajată și sancționată. Anul acesta, aducem în prim-plan violența sexuală, un subiect delicat și adesea tabu, care afectează în principal fetele și femeile și pentru care politicile publice actuale din România sunt aproape inexistente.
CUM ARATĂ VIOLENȚA ÎMPOTRIVA FEMEILOR ÎN CIFRE?
⚠️ 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de fostul partener (FRA, 2014).
⚠️ 3.551 plângeri privind infracțiuni contra libertății și integrității sexuale au fost înregistrate la Poliție în primele 6 luni ale anului 2024. Dintre acestea, 1.984 privesc violuri săvârșite asupra unui minor și 487 infracțiuni de agresiune sexuală săvârșită asupra unui minor.
⚠️ Conform ultimului recensământ, 521 de fete cu vârsta între 11 și 14 ani trăiau în uniune consensuală.
⚠️ Aceleași date arată că 2.523 de fete cu vârsta între 11 și 14 ani aveau deja unul sau doi copii, însă nu există informații despre vârsta taților acestor copii.
CE CEREM?
✊ Incriminarea căsătoriei forțate ca infracțiune distinctă, recunoașterea acesteia ca formă specifică de violență sexuală și armonizarea legislației naționale cu toate prevederile Directivei 1385/2024 privind violența împotriva femeilor și a violenței domestice.
✊ Asigurarea unui cadru legislativ transparent și clar pentru sesizarea, cercetarea și sancționarea hărțuirii sexuale din sistemul de educație, proporțional cu gravitatea faptei.
✊Politici publice eficiente care să conțină cel puțin: monitorizarea implementării legislației existente, sancționarea instituțiilor care nu respectă legislația, finanțarea sistemului național de suport pentru victimele violenței sexuale, modificarea legislației pentru încurajarea raportării cazurilor”, conform manifestului rețelei VIF.
Întregul manifest poate fi citit AICI.
Trimite articolul
XDar de ce va simtiti nesigure?