Marșul va fi organizat în orașe precum București, Cluj, Brașov, Timișoara, Sibiu, Iași, Giurgiu, Mizil și Valea Seacă (jud. Bacău). Manifestația are scopul de a atrage atenția asupra problemei violenței împotriva femeilor din România.
ONG-urile vor să tragă un semnal de alarmă, astfel încât autoritățile să finanțeze serviciile de asistență socială pentru victimele violenței de gen și să aloce fonduri publice pentru programe de educare, formare și conștientizare. Reprezentanții ONG-urilor susțin că femeile victime nu beneficiază de suficientă protecție din partea statului.
Organizatorii marșului de protest solicită finanțarea programelor de prevenție și a serviciilor adecvate pentru supraviețuitoarele violenței de gen, finanțare obligatorie conform Legii nr. 217/2003. Demersul organizațiilor poate fi susținut și prin semnarea petiției publice AICI.
„De multe ori, victimele violenței domestice sunt abandonate prin lipsa centrelor specializate. Acolo unde acestea există, fetele și femeile sunt luate în derâdere sau chiar dublu traumatizate de către unii angajați ai instituțiilor. Lipsa programelor de formare, dar și mentalitățile misogine, rasiste, homofobe sau clasiste contribuie la izolarea victimei și la reîntoarcerea ei în relația abuzivă. În timp ce serviciile publice specializate în domeniul violenței de gen sunt extrem de precare, numărul cazurilor de violență raportate la poliție este în creștere an de an. În prima jumătate a anului 2022 au avut loc peste 40.000 de cazuri de violență domestică în care a intervenit poliția, dintre care peste 9.400 de situații cu risc iminent”, transmit reprezentanții ONG-urilor implicate în marșul ce va avea loc la nivel național.
În plus, organizatorii marșului susțin că faptele de agresiune asupra femeilor sunt minimizate chiar de către autorități, iar situația se repetă la nesfârșit. Femeile sunt puse și în ipostaza de a nu avea unde să se refugieze concret.
Situația în Timiș
La Timișoara nu a fost stabilită încă locația exactă a manifestării. Organizatorii ne-au transmis că și-au propus în schimb un flashmob, cu bannere, apoi se va citi un manifest. Va fi chiar și o acțiune de solidaritate cu femeile din Iran.
În Timiș, femeile care sunt victime ale violenței se pot adresa Compartimentului pentru prevenirea și combaterea violenței domestice care funcționează în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș (DGASPC Timiș), cu sediu în P-ța Regina Maria, nr. 3 din Timișoara. Faptele pot fi sesizate la numerele de telefon 0256.983, 0256.499.760 (interior 178), prin fax, la 0256.499.760, sau prin e-mail, la monitorizare.dgaspctm@yahoo.com.
Contactați de reporterii Tion, reprezentanții DGASPC ne-au spus că de anul trecut și până în septembrie 2022, 41 de femei care au fost victime ale violenței domestice au solicitat sprijin și au fost găzduite și au primit ajutor din partea compartimentului.
Nu este prima dată când un astfel de marș este organizat la Timișoara.
Pe aceeași temă:
Sute de persoane, cu mască, într-un marș mut prin Timișoara, împotriva violenței asupra femeilor
Solidarizare cu marșul împotriva violenței asupra femeilor, la Timișoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!