„Marșul pentru Aer Curat” este un eveniment organizat simultan în București, Iași, Brașov și Timișoara. Are loc sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 11.
„Sub sloganul «Aerul poluat ucide», evenimentul își propune să tragă un semnal de alarmă asupra calității aerului din Romania, a efectelor nocive asupra sănătății populației, dar și asupra necesității de a dezvolta și implementa politici publice alternative pentru măsurarea și păstrarea calității aerului din România”, transmit organizatorii.
Este vorba despre cinci ONG-uri partenere în proiectul „Politici publice alternative în domeniul calității aerului”: Breasla Constructorilor Ieșeni, Asociația Eco-Natura Comunității Băicoi (București), Asociația Creștem România Împreună (Brașov), Asociația Grupul de Inițiativă în promovarea Opiniei Publice –GIPRO (Timișoara) și Organizația Huțul-Eko Brodina (Suceava).
În proiect au fost implicați experți în domeniul protecției mediului, specialiști în elaborarea de politici publice și membri ai ONG-urilor care au ca domeniu de activitate sănătatea sau protecția mediului, fiind făcute deja primele demersuri pentru crearea unei Coaliții pentru Aer Curat la nivel național. La Timișoara, marșul va avea următorul traseu: Piața Sf. Gheorghe – Bulevardul Revoluției 1989 – Prefectură.
PMT, studiu pentru calitatea aerului în aglomerarea Timișoara
Între timp, Primăria Timișoara caută firmă specializată care să realizeze un studiu „privind calitatea aerului în aglomerarea Timișoara”. Anunțul a fost publicat în Sistemul de Achiziții Publici, ofertele fiind așteptate până în 16 mai, la ora 15.
Contractul va viza „elaborarea propunerii de plan de calitate a aerului, pentru PM 10 în aglomerarea Timișoara; asistență tehnică pentru avizarea Planului de Calitate a Aerului de către instituțiile abilitate, în conformitate cu cerințele impuse prin caietul de sarcini”. PMT este dispusă să plătească pentru acest studiu aproape 145.000 de lei, cu tot cu TVA, adică un pic peste 30.000 de euro.
Pe de altă parte, calitatea aerului pe care îl respiră timișorenii este motiv de laudă pentru apropiații primarului Nicolae Robu. Consilierul personal al acestuia, Cătălin Iapă, a scris pe Facebook că „în #Timișoara respirăm aer mai curat decât în alte mari orașe din țară sau din regiune!”. El citează site-ul www.breathelife2030.org, al unui ONG la care sunt afiliate 55 de orașe, agreat de Organizația Mondială a Sănătății. Potrivit acestuia, în Timișoara, aerul este mai bun decât în Iași, București sau Cluj, dar și decât la Viena sau în Bad Ischl, stațiune montană din Alpi. Același site a fost prezentat la începutul anului și de Robu, dar informațiile oficiale arătau cam altceva.
Detalii, AICI!
Tot între timp, în weekend, mai mulți timișoreni au reclamat, tot pe Facebook, mirosul de cauciuc care s-a simțit în partea de nord a orașului.
Datele oficiale spun că, în fiecare an, în România mor, în medie, din cauza poluării, 25.000 de persoane. Cei mai afectați sunt copiii și persoanele vârstnice. Printre cele mai frecvente boli provocate de aerul poluat se numără cancerul bronhopulmonar, bolile pulmonare obstructive cronice, dar și acutizări ale astmului, infarctul miocardic sau accidentele vasculare cerebrale.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/disecam-laudele-primarului-robu-mult-hulita-timisoara-este-pe-primul-loc-la-calitatea-aerului-din-romania/2185335
Citiți principiile noastre de moderare aici!