Participanții la Marșul pentru Viață s-au adunat la Timișoara sâmbătă, 23 martie, în Parcul Carmen Sylva, din fața bisericii „Sf. Maria Regina Păcii”. De aici vor pleca spre Catedrala Mitropolitană, punctul final fiind Prefectura Județului Timiș. Din fața Catedralei procesiunea va continua pe traseul Primărie – Consiliul Județean, unde se va finaliza prin mai multe luări de cuvânt din partea organizatorilor și participanților la Marș. Anul acesta, la inițiativa Mitropolitului Banatului, ÎPS Ioan, și în orașul Sânnicolau Mare se desfășoară o manifestare similară.
În Timișoara, Marșul este organizat de culte creștine și organizațiile pro-viață și pro-familie și „are ca scop afirmarea dreptului la viață al copilului nenăscut, conștientizarea gravității avortului și obținerea unei legislații favorabile pentru creșterea natalității și pentru protecția familiei tradiționale”, după cum transmit organizatorii. Conform acestora, Marșul pentru Viață este organizat simultan în aceeași zi în circa 134 de orașe din România, dar și în mai multe orașe din Republica Moldova.
Organizatorii lansează un apel către politicienii români „îndemnându-i să-și asume responsabilitatea misiunii lor de a lucra pentru binele acestei națiuni și să gândească strategii legislative favorabile viitorului acestei țări!”.
„Întreruperea sarcinii, care înseamnă ucidere cu premeditare, este un păcat foarte greu. Așadar, refuzul de a da viaţă sau oprirea cursului vieţii, sunt expresia unei mentalităţi secularizate, care a pierdut sensul spiritual al existenţei umane. Persoana umană nu mai este experiată ca o taină (Stăniloae), divino-umanismul existenței noastre este eludat”, transmit reprezentanții Biroului de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.
UPDATE. Manifestații au pornit în marș spre Catedrala Mitropolitană
După ce s-au strâns în Parcul Carmen Sylva, manifestanții au plecat în coloană, în sunet de fanfară, spre Catedrala Mitropolitană. Cei care participă la acesta marș au diverse pancarte cu mesaje precum „Unic din prima secundă”, „Copiii sunt iubire”, „Să fim vocea celor fără glas”, „Ia-mi mânuța, nu-mi lua viața”, „Stop vărsării de sânge nevinovat” sau „Un avort nu te face neînsărcinată, ci te face mama unui copil mort”.
UPDATE 2. Preot: „Să conștientizăm că pruncuciderea este o crimă. Că protagoniștii acestei crime premeditate, mamă și tată, săvârșesc un păcat împotriva iubirii lui Dumnezeu”
Marșul pentru viață a ajuns la Catedrala Mitropolitană, unde au luat cuvântul reprezentanți ai bisericii. A fost subliniat faptul că avortul este o crimă împotriva iubirii lui Dumnezeu, însă mamele și aflate în situația de a recurge la avort trebuie sprijinite atât din punct de vedere spiritual, dar mai ales material, prin efortul comun al credincioșilor.
„Noi știm ca și creștini că încă din prima clipă a existenței embrionul din pântecele mamei are din partea lui Dumnezeu dat și sufletul. Nu există niciodată o clipă de existență din viața omului când să fie numai trup sau numai masă de celule nediferențiate și abia după aceea, la o perioadă de timp de dezvoltare biologică el să primească sufletul. Trupul și sufletul există încă din prima clipă a existenței ca dar al lui Dumnezeu, al zămislirii în pântecele mamei a viitorului copil care este persoană din prima clipă. Iată la ce ne trimite de fapt această manifestare de astăzi, la a ne asuma din punct de vedere creștin ideea de sacralitate a vieții umane și de conștientizare a faptului că suntem persoane unice din pântecele mamei noastre. Al doilea pilon pe care sprijină Marșul pentru Viață este acela de a susține aceste viitoare mame care se află în criză de sarcină. Și susținute nu numai din punct de vedere al consilierii psihologice, duhovnicești, dar și din punct de vedere material. Este de datoria noastră de a crea o masă critică care să se unească într-un efort comun, din mai multe confesiuni, și să sprijine existența vieții așa cum Dumnezeu o trimite, unică de la început, în pântecele mamei. Să conștientizăm că pruncuciderea este o crimă. Că acea familie, protagoniștii acestei crime premeditate, mamă și tată, săvârșesc un păcat împotriva iubirii lui Dumnezeu”, a spus preotul Nichifor Tănase, consilier eparhial, Arhiepiscopia Timișoara.
După ce s-au oprit în fața Catedralei Mitropolitane, manifestanții au pornit din nou în marș spre sediul Consiliului Județean Timiș.
UPDATE 3. Marșul pentru Viață s-a încheiat, fără incidente, în fața Prefecturii județului Timiș
Manifestanții a încheiat marșul în fața Prefecturii județului Timiș, unde au cântat și au ascultat mesajele preoților care au luat cuvântul.
„Știți dumneavoastră, în Evul Mediu, ce se întâmpla cu femeia care făcea avort? Era arsă pe rug. Și împreună cu ea «medicul». În secolele XVIII-XIX, medicul care a făcut așa ceva, un avort, a fost condamnat la 20 de ani de carceră. Și acuma spunem că nu este nimic, că avortul este ceva normal, normalitate, că femeia poate să-l facă, să aleagă, să-și omoare copilul. Să audă toată lumea, avortul este crimă! Este omorârea unui copilaș! Gândiți-vă că 170 de copilași sunt uciși în țara noastră în fiecare zi”, a spus părintele Ioan Chișărău, preot al Bisericii Greco-Catolice „Sf. Maria Regina Păcii” din Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!