În unele școli din Timișoara se fac ateliere în care micuții confecționează mărțișoare. Educatoarele spun că elevii le vor împărți în familia restrânsă, iar copiii au înțeles foarte bine cum să respecte regulile. Dascălii confecționează cu cei mici mărțișoare pentru a le insufla obiceiul de a dărui acest simbol.
„Având în vedere că pentru sărbătoarea de martie ne pregăteam cu mult timp înainte, iar copiii așteaptă cu entuziasm atelierele de artă desfășurate pentru a confecționa mărțișoarele, și anul acesta am ales să păstrăm tradiția și să le dăm ocazia să-și facă deprinderi și să confecționeze mărțișoare, să-și formeze o atitudine pozitivă privind ceea ce înseamnă mărțișorul din punct de vedere cultural, să-și desfășoară o atitudine pozitivă prin frumosul obicei de a dărui acest simbol al primăverii”, a declarat, pentru Tion, o învățătoare de la Școala Gnerală nr. 30 din Timișoara.
Dezinfectarea mărțișoarelor
Învățătoarea spune că micuții știu bine regulile și dăruirea mărțișorului nu ar ridica probleme atât de serioase în răspândirea virusului. Simbolurile primăverii pot fi și dezinfectate.
„Sigur că, în contexul actual, suntem datori să respectăm anumite reguli privind siguranța sănătății, însă copiii s-au adaptat foarte bine la noua situație, cunosc și aplică toate normele și nu îi putem priva de bucuria acestui gest simplu de a oferi mărțișor celor dragi, acestea nefiind considerate obiecte personale. Dacă discutăm despre cele confecționate în școală, ele ajung în familia restrânsă – la mamă, la soră, la bunică, iar dacă discutăm de cele din comerț le putem asemăna cu orice obiect din supermarket, care este ambalat și se poate dezinfecta înainte de a fi purtat”, a completat dascălul.
O altă învățătoare spune că nu le interzice copiilor să împartă mărțișoare și că totul depinde de părinți și de profesoare.
„Nu interzic și nu oblig, nici să aducă, nici să nu. Cum doresc ei, părinții lor și doamnele diriginte, profesoare și învățăoare. Probabil vor aduce, ca în fiecare an, poate unii nu”, ne-a spus o altă învățătoare, de la Școala Gimnazială nr.1 din Timișoara.
Ce spun medicii
Medicii trag și ei un semnal de alarmă și spun că atât elevii, cât și profesoarele lor trebuie să aibă grijă. Infectarea se produce dacă cel care primește mărțișorul își atinge nasul sau gura fără să se dezinfecteze.
„Dacă obiectele sunt contaminate și le atingem, după care ducem mâna la nas sau gură, ne putem infecta”, spune Cristian Oancea, managerul spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.
Trimite articolul
XExagerare. Dramatizare.
Oancea se baga in seama aiurea dar nu zice nimic nici el nici politia de terasele care sunt inchise complet pe toate laturile! Acolo desi se sta la mese inghesuite cu orele, gurmanzi se cred in biserica arhiepiscopului din Constanta care alunga dracii si virusii cu ….tamaie.
Romania lucrului bine facut, Timisoara dezvoltata in forta de toti prostii