Programul simfonic va începe cu impresionanta Uvertură ”Coriolan”. Va continua cu Concertul pentru pian şi orchestră în do minor nr. 3, la a cărui premieră, în aprilie 1803, „Beethoven a interpretat partea de pian solo cântând-o din memorie pentru că încă nu scrisese notele pe hârtia cu portative. A fost necesar s-o facă mai apoi, când un student al său, Ferdinand Ries, a fost programat să-l cânte”, amintește concertmaestrul Mircea Tătaru, în avancronică. Programul se va încheia cu Simfonia nr.1 în Do major.
Solistul concertului pentru pian, Csíky Boldizsár Jr. a dovedit încă din copilărie aptitudini muzicale excepționale. A studiat la Liceul de Artă din Târgu Mureş, apoi la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca. Din anul 1991 a urmat cursuri postuniversitare cu celebrul pianist Jandó Jenő, la Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta. În 1992 a primit o bursă de studii la Lübeck (Germania), la cursurile de măiestrie susţinute de profesorul Lev Naumov, iar între anii 1993-1997 a participat la cursurile de la München, ale prof. Walter Krafft.
La recomandarea maestrului Dan Grigore, în 1998 participă la cursul de vară de la Fontainebleau (Franţa), unde frecventează cursurile profesorilor Gaby Casadesus, Philippe Bianconi şi Philippe Entremont. În perioada studenţiei (1987 – 1992) a câştigat cinci premii naţionale, iar în 1994 a fost distins cu premiul Cella Delavrancea, decernat de maestrul Dan Grigore. În anul 2000, când impresionanta sa agendă artistică însemna aproximativ 40 de concerte pe an, Walter Krafft, directorul muzical al institutului Münchener Musikseminar (Germania), îi acordă titlul de solist permanent.
Csiky Boldizsár a susţinut concerte cu toate orchestrele simfonice din România, iar la Filarmonica Banatul a fost solistul unui memorabil concert dedicat lui Erich Bergel, în noiembrie 2013.
Concertul susținut la Filarmonica Banatul va avea loc vineri, 30 ianuarie 2015, de la ora 19.
foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!