Este al doilea doctor care ne contactează pentru a-şi spune părerea despre medicul pus acum sub control judiciar. Doctorul care a operat cu Caius-Glad Streian vrea să-şi păstreze anonimatul, dar spune despre acesta că este una adevărat profesionist.
„Îl consider profesionist. Chirurgia cardiacă nu e ca şi cum ai lucra opt ore pe zi într-o fabrică, ori în faţa unui calculator. E o responsabilitate foarte mare. Trebuie să pregăteşti pacientul preoperator, pentru a ajunge cu el în sală. Când intri cu pacientul în sală, numai tu ştii cum tremuri, efectiv iei în braţe viaţa pacientului. Să fii în sală şi să ştii că ţii bisturiul deasupra inimii unui om, acest lucru nu poate fi comparat cu nicio altă responsabilitate”, spune doctorul.
După ce a fost acuzat de luare de mită şi pus sub control judiciar, Caius-Glad Streian nu mai are voie să opereze. Dar sunt pacienţi care-l aşteaptă şi întreabă de el, iar atmosfera în spital e una… tristă.
„E o atmosferă tristă şi încordată în spital, e apăsătoare pentru că lipseşte un chirurg care face mai mult decât este posibil să salveze vieţile oamenilor, inimile lor, ca să poată pleca pe picioarele lor acasă. Fiecare trebuie să-şi facă munca în continuare, pentru că pacienţii şi bolile lor nu pot aştepta. Acest doctor, în relaţia cu pacienţii, din momentul când vine până în momentul în care pleacă, pacientul este stăpânul lui. Într-o clinică te lupţi pentru tratamente, mai ales într-o clinică de chirurgie cardiacă, te lupţi postoperator. Oamenii, de multe ori, vin mai mult morţi decât vii, iar el chiar a reuşit să facă minuni, să-i trimită pe picioarele lor acasă. Operează acolo de aproximativ 20 de ani, ani în care relaţionezi cu oameni cu afecţiuni grave. Colegii au fost şocaţi de cele întâmplate, pentru că domnul doctor se înţelege bine cu tot personalul, de la medicii mari până la ultimul brancardier sau infirmieră de pe secţie. El nu a făcut diferenţă între oameni, a reacţionat ca de la om la om”, spune doctorul despre colegul acuzat de luare de mită.
Medicul Caius-Glad Streian este acuzat că a primit într-o primă fază 1.000 de lei, apoi a anunțat o rudă a pacientului că ar mai fi nevoie de încă 5.000 de lei, datorită gravităţii bolii.
„Nu ştiu cazuri de mită. Secţia de chirurgie cardiacă nu este o secţie în care să intre aparţinătorii, nu se permite aşa ceva pentru că trebuie să fie un mediu steril, corespunzător celor operaţi pe inimă. 24 din 24 de ore lucrăm pentru pacient, fără să ştim aparţinătorii lui, ne preocupăm strict de bolile cardiace şi de afecţiunile asociate ale pacientului, pentru că aici şi cel mai mic detaliu contează. Nu am avut un om din urgenţe pe care să nu-l salveze de când lucrez eu cu acest doctor. Şi în momentul de faţă sunt pacienţi care aşteaptă să fie operaţi de dânsul. Sunt pacienţi care mi-au dat mie mesaje şi întreabă despre situaţia asta, le pare rău, dacă pot să-l susţină sau pot să ajute cu ceva. Oamenii toţi ştiu să fie judecători, dar nu se pot pune în situaţia asta. Sunt pacienţi care mai trebuie să vină la control, dar cel puţin 60 de zile chirurgul nu are voie să opereze. Ce fac pacienţii, pentru că noi nu suntem la un program fix, pacientul poate avea nevoie de tine în orice moment, că e zi, că e noapte”, spune doctorul.
Medicul care operează de ceva timp cu doctorul acuzat de luare de mită crede că oamenii nu ar mai trebui să judece înainte de a şti ce înseamnă meseria de chirurg care operează pe inimă.
„Oamenii pleacă cu ideea că noi suntem corupţi, la fel cum spun despre parlamentari, dar meseria noastră diferă de a lor, cere sacrificii, îţi laşi viaţa în mâna doctorilor de fiecare dată când intri pe secţie. Aş vrea ca oamenii să înceteze să mai judece înainte să ştie ce implică meseria asta. Nu e o bubiţă pe care să o scoţi şi gata. Operaţia pe cord se urmăreşte mult timp. Oricine poate să fie judecător, dar nu oricine poate lua inima omului în mână să o salveze. Nu atunci când eşti cu inima omului la tine în mână. Oamenii vin speriaţi acolo, tu trebuie să le ridici nivelul moral, şi psihicul este foarte important. Tu trebuie să îi ajuţi să fie optimişti. În ziua de astăzi, când lumea este sărăcită, revoltată şi furioasă, atunci când se caută un vinovat la nivel de sistem, atunci au decis să îl arunce în gura lupilor înfometaţi. În chirurgia cardiacă este nevoie de un caracter puternic, de o minte strălucită, de o conduită perfecţionistă şi mai ales de omenie şi toate aceste calităţi le regăseşti la acest doctor când ajungi să lucrezi alături de el. Nu numai că le regăseşti, dar îţi insuflă acea dorinţă de a dobândi şi tu acest tip de profesionalism. Iar de astfel de exemple chirurgia cardiacă deja sărăcită la noi în ţară nu se poate lipsi cu atâta uşurinţă”, mai spune doctorul.
Articole pe aceeași temă:
Chirurg timisorean, prins in flagrant in timp ce lua mita pentru a opera un bolnav
Chirurgul prins in flagrant in timp ce lua mita este cercetat sub control judiciar
Citiți principiile noastre de moderare aici!