Aceștia s-au coalizat pe Facebook şi urmează să picheteze sediul Ministerului Sănătăţii în 1 septembrie. Olimpia Oprea, medic din Timişoara, spune că majorarea salarială de la 1 octombrie este insignifiantă.
„Este foarte bine că se măresc salariile pentru întreg personalul sanitar, dar medicii nu sunt mulţumiţi cu creşterea de 25 la sută – asta înseamnă foarte puţin – în jur de 500 de lei, dacă se plătesc toate taxele e undeva la 250 de lei, este insignifiant pentru responsabilitatea muncii noastre, pentru câţi ani de şcoală trebuie să facem pentru a ajunge medici este foarte puţin. Ar fi trebuit să avem salarii ca ale magistraţilor. Noi dorim aplicarea legii salarizării unitare, dacă s-ar aplica această lege, în acest moment ar fi duble salariile, şi s-ar putea aplica şi nişte sporuri. 250 de lei la un salariu de 2.200 de lei, ce creştere mare… ”, spune Olimpia Oprea, preşedintele Sindicatului Materna Timişoara, afiliat la Camera Federativă a Medicilor din România.
Conform paginii de Facebook „Medici gata de grevă generală. Solicităm salarii decente”, un grup cu peste 30.000 de membri, greva va avea loc la Bucureşti, în 1 septembrie. Practic, medicii cer, printre altele, conform listei de propuneri postată pe acest grup de discuţii, corelarea grilei de salarizare cu modificarea coeficientului propus actual în noua lege de salarizare a bugetarilor (faţă de salariul minim de 1.050 RON brut) – ceea ce înseamnă o mărire a salariilor nete fie în 2 trepte: din octombrie 2015 cu 50% şi din ianuarie 2016 cu încă 50%. Iar apoi 56%, aceste procente aplicându-se la ultimul salariu net, fie în 2 trepte, prima dată cu 100% şi apoi cu 175%, modificarea identică a grilei de salarizare a restului personalului sanitar (asistente, infirmiere), acordarea de sporuri pentru ture de noapte (30%) şi pentru zile de repaus şi sărbători legale (40%), neimpozitarea gărzilor, includerea orelor de gardă ca vechime în muncă, instituirea sistemului gărzilor la domiciliu, acordarea a minim 30 zile lucrătoare drept concediu de odihnă pe an şi până la 20 zile de formare profesională, reevaluarea la fiecare 6 luni a sistemului de plată a serviciilor pentru medici de familie, ambulatorii, etc, cu creşterea imediată a valorii per serviciu la 50 RON (specialist) şi 40 RON (medic de familie), posibilitatea efectuării de către medicii de familie a unor gărzi în unităţile de stat şi pensii mai mari pentru personalul medical.
Conform Guvernului României, de creşterile salariale de la 1 octombrie „va beneficia personalul din unităţile sanitare publice cu şi fără paturi, centrele de diagnostic şi tratament, centrele medicale, centrele de sănătate, centrele de sănătate multifuncţionale, unităţile specializate de urgenţă şi transport sanitar publice, inclusiv unităţile sanitare aflate în subordinea ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, personalul din cabinetele medicale organizate la nivelul unităţilor penitenciare, personalul din reţeaua de medicină şcolară, asistenţă medicală comunitară, precum şi alte unităţi sanitare şi medico-sociale publice aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii”.
Articole pe aceeași temă:
Salarii majorate și locuințe ANL pentru personalul din sistemul public sanitar
Citiți principiile noastre de moderare aici!