„Aceste fapte contravin prevederilor menţionate în actele normative în vigoare, referitoare la eliberarea reţetelor compensate şi gratuite numai ca urmare a actului medical propriu. Este vorba de interzicerea transcrierii actelor medicale rezultate în urma consultului altui medic”, spun medicii de familie timișeni.
De asemenea, aceste fapte contravin şi Codului de Deontologie Medicală al Colegiului Medicilor din România, privind finalizarea actului medical propriu, prin eliberarea unui document care încheie consultația – scrisoare medicală, rețetă, formular de concediu. „Amintim că, indiferent de locul și modul în care a fost consultat pacientul în cadrul spitalului – internare continuă, internare ambulatorie, consultație în ambulatoriul de specialitate, control, consultație la camera de gardă – în cazul în care a fost recomandat un tratament medicamentos, medicul din spital are obligația să prescrie acest tratament în regim compensat sau gratuit, folosind doar formularele aprobate de CNAS în acest sens. Menționăm că începând cu 1 ianuarie 2013 intră în vigoare obligativitatea utilizării rețetei electronice pentru prescrierea în regim compensat sau gratuit, nemaifiind astfel necesară utilizarea formularelor tipizate autocopiante în trei exemplare”, se mai arată într-un raport al Asociației și Patronatului Medicilor de Familie.
În plus, pacientul trebuie să primească în urma consultului sau internării și o scrisoare medicală destinată medicului de familie, care trebuie să conțină și seria și numărul rețetei compensate sau gratuite eliberate pentru prima lună, în cazul tratamentelor cronice. Conform reprezentanților PMF, în ultimul an s-au înmulțit situațiile în care medicii de familie din țară au fost amendați de casele de asigurări și obligați să achite contravaloarea rețetei prescrise în luna în care pacientul a fost consultat în ambulatoriul de specialitate sau internat în spital.
Sanatatea timisorenilor, pe retete si carduri electronice
Citiți principiile noastre de moderare aici!