„Toate aceste decizii de reducere a banilor din sănătate îl vor afecta direct pe pacient. Nu suntem de acord să ni se acorde un buget orientativ, pentru că fiecare cabinet de medicină de familie are diferite categorii de pacienţi şi cei care au mai mulţi bătrâni şi copii pe liste au nevoie de alţi bani decât cei care au adulţi pe liste. Trebuie făcută o evaluare a cabinetelor şi să se dea bani în funcţie de pacienţi şi patologie. Dacă aceste contracte cadru pe anul viitor nu pot ţine un cabinet medical deschis, nu vom mai semna contractele. Practic, noi avem reprezentanţi direcţi în Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie din România şi subscriem celor decise de ei referitor la ceea ce se petrece în medicina primară”, spune dr. Claudia Iftode, vicepreşedinte al Patronatului Medicilor de Familie Timiş.
Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie din România şi Societatea Naţională de Medicină de Familie au arătat că au constatat o înrăutăţire a condiţiilor de contractare pentru anul 2011 şi o reducere semnificativă a finanţării medicinei primare.
„Medicina de Familie rezolvă peste 70% din cazurile de prezentare la medic. Realitatea crudă este, însă, că procentul alocat Medicinii de Familie din FNUASS a scăzut de la 12%, în 1998 – când s-a intrat pe sistemul Asigurărilor Sociale de Sănătate, de la an la an. Această scădere s-a accentuat drastic acum 2 ani, în 2008 fiind de 7%, şi a continuat şi anul trecut, în 2009, şi în 2010, aducând în pragul falimentului majoritatea cabinetelor de Medicină de Familie din ţară. Anunţăm pe această cale că ne delimităm hotărât de măsurile pe care CNAS şi Ministerul Sănătăţii vor să le ia împotriva intereselor pacienţilor, prin distrugerea Medicinii de Familie, nedorind să fim părtaşi la dezastrul ce ar urma” se arată într-un comunicat al celor două foruri.
Mai mult, în condiţiile date, medicii de familie ameninţă şi ei cu emigrarea. „În condiţiile în care aceste proiecte vor fi promovate în continuare de MS şi CNAS, vom recomanda tuturor medicilor de familie să nu semneze niciun contract de furnizare de servicii medicale şi să îşi pregătească actele pentru emigrare, iar până la obţinerea lor vom lucra în regim privat total (fără contract cu casa de asigurări)”, mai arată reprezentanţii celor două foruri.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!