„De azi (n.r. – miercuri) nu am mai eliberat reţete gratuite şi compensate, nici trimiteri către laborator sau alte formulare care sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Eliberăm doar concedii medicale, deoarece acestea aparţin unei convenţii, şi nu contractului cu CJAS. Deocamdată nu încasăm bani de la pacienţi pentru consultaţii, deşi de la 1 iunie noi nu mai avem baza legală să lucrăm. Nouă ne-a expirat contractul cu CJAS pe 2010, alte acte adiţionale nu am semnat şi nici noile norme la contractul cadru nu au fost văzute de niciun medic de familie, astfel încât nu ştim ce conţin şi cine le va semna. Nici un pacient consultat miercuri nu a fost nemulţumit de atitudinea noastră. Dimpotrivă, pentru prima dată, asociaţiile de pacienţi au făcut parteneriate cu societatea şi patronatul medicilor de familie”, a declarat dr. Claudia Iftode, vicepreşedinte al Patronatului Medicilor de Familie Timiş.
Iftode a adăugat că, prin lipsa oricărei baze legale, pacienţilor asiguraţi li se încalcă dreptul la servicii medicale gratuite.
Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Comisia de Medicina Familiei a Colegiului Medicilor din România au anunţat că au luat act de modificare a HG 1389/2010 privind Contractul Cadru şi de proiectul de modificare a normelor de aplicare a acestei hotărâri, precum şi de lipsa oricăror norme de aplicare începând cu 1 iunie 2011.
Noul contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale trebuia să intre în vigoare la 1 aprilie, dar Guvernul a decis amânarea cu două luni. Decizia a fost luată pentru a putea fi finalizată în prealabil procedura de clasificare a spitalelor, pe baza căreia vor fi alocate şi fondurile aferente finanţării unităților. Anterior luării acestei decizii, medicii de familie şi-au exprimat nemulţumirea faţă de prevederile din noul contract cadru, context în care au anunţat că nu vor semna documentul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!