Ploile urmate de perioade cu temperaturi ridicate sunt un cadru propice apariției și înmulțirii ciupercilor. DSP Timiș face câteva precizări legate de posibilitatea apariției îmbolnăvirilor că efect al consumului de ciuperci.
„În România sunt cunoscute aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare care, odată consumate, determină îmbolnăviri severe, uneori deces. Atunci când ciupercile otrăvitoare cresc lângă cele comestibile (păduri, pășuni, gospodării, etc) se întâmplă fenomenul de transfer al sporilor de la ciupercile otrăvitoare la cele considerate comestibile și de persistență a acestora chiar și după spălare”, transmit specialiștii de la DSP Timiș.
Intoxicația cu ciuperci are simptome care apar în timp scurt de la consum, între 15 minute și trei ore.
„Intoxicația se manifestă prin tulburări digestive, grețuri, vărsături, diaree, dureri de stomac, frisoane, febră, transpirații, uscăciunea mucoaselor, tulburări cardiovasculare, convulsii și chiar comă. În cazuri grave apare insuficiența hepatică și insuficiența renală care duc la deces”, transmit cei de la DSP Timiș.
Specialiștii de la DSP Timiș recomandă evitarea consumului de ciuperci culese din păduri, pășuni, zone sălbatice etc sau de la persoanele care vând ciuperci prin piețe sau în diverse locuri și prezentarea de urgență la medic în cazul apariției simptomelor specifice.
„Recomandăm să consumați ciuperci comestibile achiziționate numai din unități de comerț autorizate, ciuperci aflate în termen de garanție și cu termenul inscripționat la vedere, etichetate și garantate”, mai spun doctorii de la DSP.
Citiți principiile noastre de moderare aici!