Conform legislației aflate în vigoare, persoanele fizice și cele juridice au posibilitatea de a direcționa cei 2% din impozitul pe profit către asociații non-guvernamentale. Medicii de la Clinica ATI din cadrul Spitalului Județean din Timișoara adresează rugămintea de a direcționa aceste sume către unitatea medicală în cadrul cărora își desfășoară activitatea.
„Se constată că procentajul oamenilor care fac această formalitate este foarte mic. Noi venim în fața cetățenilor să le propunem să doneze acești bani pentru pacienții de la reanimare. Donând acești bani la reanimare cred că este unul ditnre cele mai directe moduri de a ajuta la salvarea unei vieți omenești. Cred că nu este o satisfacție mai mare. Îi rog pe cet din Timiș și nu numai să conștientizeze un lucru: reanimarea este o linie de front pe timp de pace. Aici sunt semenii noștri, suntem noi, oameni exact ca noi. Trebuie să conștientizăm că oricare fintre noi poate ajuge aici. Într-o situație de criză nu mai este timp. E responsabilittea comunității să facem orice pentru a asigura necesarul pentru aecste cazuri, să avem conștiința împăcată că am făcut ceva. Cred că prezentăm credibilitate că acești bani vor fi folosiți pentru scopul menționat”, a declarat șeful Clinicii ATI, Dorel Săndesc.
La Clinica ATI din cadrul Spitalului Județean din Timișoara ajung cele mai grave cazuri, de multe ori aflate între moarte și viață. Lunar aproximativ 130 de pacienți sunt internați aici. În ultimii ani clinica a fost modernizată în special prin sponsorizări și fonduri strânse în urma acțiunilor caritabile organizate de către medici. Nevoi însă mai sunt multe, iar costurile sunt ridicate. Doar un aparat de respirație artificială care ajută la menținerea în viață a pacienților costă 20.000 de euro.
„Secția este într-un stadiu avansat de modernizare, dar dacă nu vom găpsi suportul să finalizăm nu vom fi niciodată o secție modernă. Avem nevoie de fonduri pentru completarea aparaturii. Ne lipsesc multe: aparat de respirație artificială, de suplinire a rinichiului, fiindcă nu avem niciun aparat în funcție, doar prin comodat folisim unul pentru o perioadă scurtă, injectomate, avem nevoie de completarea numărului de monitoare, paturi. Estimăm că pentru a fi absolut complet putem ajunge la peste 4 milioane de euro. Aceste aparate sunt moderne, sofisticate și scumpe. De exemplu un pat pentru terapie intensivă costă de la 5000 de euro în sus”, explică șeful Clinicii ATI.
Recent Clinica ATI a reușit să salveze viețile a două paciente care sufereau de gripă porcină, prin intermediul unui aparat folosit în premieră în România, plămânul artificial. Pentru a perfecta tehnica însă le lipsește aparatură în valoare de 50.000 de euro.
„Împreună cu colegii mei am format o echipă cu care am montat acel dispozitiv, care este versiunea rudimentară a unor sisteme care au ajutat la cazurile de gripă porcină pe care le-am avut la secție. De ce spun rudimentară? Pentru că există posibilitatea, firma respectivă a realizat niște aparate care ne ar putea ajuta mai mult la acest tip de pacienți prin adăugarea unor filtre și prin adăugarea unor pompe, sunt niște aparate mai complexe care ne ajută pe lângă extragerea de dioxid de carbon și la administrarea oxigenului la acești pacienți și să reușim o oxigenare mai bună la acești pacienți. Dispozitivul pe care l-am folosit în premieră în România ne ajută mai mult la extragerea dioxidului de carbon, deci numai o parte din gazoase sunt realitate. Dacă ar exista fonduri am putea achiziționa un aparat care ne-ar ajuta și mai mult la o recuperare mai rapidă. Din fericire cazurile pe care le-am avut până acum au avut or ecuperare de 100%, dar pe viitor s-ar putea ca pacienții să nu fie la fel de norocoși și am avea nevoie de aecst dispozitiv”, a explicat medicul specialist ATI, Dorian Rădulescu.
Cei care vor să direcționeze cei 2% către Clinica ATI a Spitalului Județean din Timișoara o pot face atât la sediul unității medicale, cât și online. Nu trebuie decât să completeze formularul 200 cu datele personale.
„Avem formulare precompletate, oamenii trebuie doar să-și treacă datele proprii și să semneze. Oamenii pot veni la clinică, completează pe loc și noi depunem la fisc. Pe site-ul atitimisoara.ro este rubrica donați 2% de unde se descarcă formularul, fie trimit prin mail, fie vin aici. O să mergem la companii să le lăsăm formulare și apoi le vom ridica de la sediul respectiv. Vom încerca să facem noi acest efort, pentru a simplifica procesul cât mai mult pentru ei. Este păcat ca acești bani să nu fie folosiți, așa se știe că banii rămân în comunitate”, mai spune medicul Dorel Săndesc.
Informații suplimentare se pot obține și la numărul de telefon 0722 460 487, la care va răspunde asistenta șefă a Clinicii ATI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!