Intervenția a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar organele recoltate au fost trimise spre centrele medicale din Cluj și București.Specialiștii de la Clinica de Anestezie Terapie Intensivă (ATI), împreună cu două echipe de medici, una din București și cealaltă din Cluj, au prelevat rinichii și ficatul de la donatorul aflat în moarte cerebrală.
Bărbatul, în vârstă de 60 de ani, din Timiș, a fost internat la Spitalul Județean în noaptea de 6 spre 7 ianuarie, cu accident vascular cerebral, la doar câteva ore după aceea fiind declarat în moarte cerebrală.
„Familia și-a dat acordul pentru a preleva rinichii și ficatul. Rinichii vor fi prelevați de echipa din Cluj, iar ficatul de cea din București. Din păcate, cu toate eforturile depuse de echipa de la ATI, nu am mai putut face nimic pentru pacient”, spune asistent medical Dan Ilincariu, coordonator Transplant la Spitalul Județean Timișoara. În anul 2009, la SCJUT s-au înregistrat doar trei prelevări de organe, dar anul trecut statistica arată că familiile persoanelor aflate în moarte cerebrală au fost mult mai deschise față de acest aspect. Astfel, din cei 21 de pacienți declarați în moarte cerebrală în 2010, în cazul a 15 dintre ei familiile și-au dat acordul pentru prelevarea de organe.
De altfel, în luna decembrie a anului trecut, dr. Andrei Nica, director adjunct al Agenției Naționale de Transplant, aflat la Timișoara, a declarat că este foarte posibil ca, în 2011, în orașul de pe Bega să fie deschisă o bancă de țesuturi și organe.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!