Alcoolul ori ţigara sunt două elemente nocive, pe lângă altele, cum ar fi drogurile, piercingurile sau tatuajele făcute cum nu trebuie ori alte elemente ce pot duce uşor la o hepatită nedorită. Hepatitele sunt de multe feluri, iar doctorii se zbat să găsească soluţii pentru ele. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, manager general al Institutului Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balș, a declarat că, în prezent, în domeniul hepatitelor cronice virale s-a ajuns în faza în care o astfel de boală poate fi tratată și vindecată.
“În momentul de față putem spune că, în ceea ce privește etiologia cirozelor hepatice, putem vorbi de o etiologie generată de virusul hepatic C cam în 60% din cazuri, cu variații mici, iar virusul hepatitic B de sine stătător se face și el responsabil de circa 20% la pacienți născuți înainte de 1996, când a început vaccinarea nou-născuților în România. În momentul de față în domeniul hepatitelor cronice virale putem spune că am ajuns în faza în care avem o astfel de boală care poate fi tratată și vindecată. Se vorbește din ce în ce mai mult de vindecarea funcțională, această vindecare funcțională face apanajul infecției cu virusul hepatic B, dar din ce în ce mai mult începe să facă apanajul și pacienților infectați cu HIV. Deci avem o boală generată de infecția cu virus hepatic C care este vindecabilă în momentul de față. Studiile la nivelul internațional, care sunt studii de fază trei, arată că putem să vindecăm până la aproape de 100% acești pacienți“, a declarat Streinu-Cercel.
Timişoara deţine, alături de Bucureşti, aparate performante pentru depistarea virsului hepatic. Cercel a recomandat persoanelor născute înainte de 1989 care au suferit intervenții chirurgicale și au primit produse de sânge să se verifice pentru virusul hepatitei B și C. “În acea vreme nu se știa de acest virus și sângele nu era testat nici în România și nici în alte țări ale lumii”, a spus Cercel.
Banatul este regiunea unde virusul hepatic are o incidenţă mare. Nu se ştie însă dacă e vorba de cauze specific zonei ori sunt cauze generale, ca peste tot în ţară. “Nu am făcut nişte studii epidemiologice ţintite pe zona respectivă, dar putem genera astfel de studii regionale”, spune Cercel.
Citiți principiile noastre de moderare aici!