Organizaţiile şi autorităţile publice din judeţele din zona de graniţă cu Serbia au avut la dispoziţie câteva zeci de milioane de euro, bani cu care să finanţeze proiecte „oglindă” realizate împreună cu entităţi similare din România şi Serbia. Primele runde de finanţări au deja efecte concrete: câteva importante proiecte ajută comunităţile din Timiş, Caraş-Severin sau din regiunile din Serbia.
Poate unul dintre cele mai importante este cel scris de Consiliul Judeţean Timiş împreună cu autorităţile din Serbia, prin care în bazinul hidrografic al râului Bârzava au fost instalate şapte sisteme de alarmare cu sirene în localităţile Gătaia, Partoş, Denta, Roviniţa Mare, Sângeorge, Mănăstire şi Berecuţa. Zona unde acestea sunt amplasate prezintă un risc major de inundaţii, iar noul sistem va putea avertiza populaţia din localităţile respective asupra pericolelor ce pot apărea în urma apariţiei inundaţiilor. „Este un proiect în valoare de 1,15 milioane de euro, extrem de complex. În cadrul acestuia sunt instalate şapte sisteme de avertizare a populaţiei, sisteme care oferă atât sirene, dar şi posibilitatea de a oferi indicaţii verbale locuitorilor care pot fi afectaţi de inundaţii. Sistemul este unul integrat, toate locaţiile sunt conectate la sediul ISU Banat”, ne-a declarat Adrian Lupuţ, reprezentantul CJ Timiş, organizaţia titulară a proiectului.
Noul sistem de alarmare timpurie este dotat la fiecare punct din teritoriu cu generator propriu de electricitate pentru a putea suplini eventualele pene de curent.
Un alt important proiect este derulat de Spitalul din localitatea sârbă Vârşeţ împreună cu Spitalul Judeţean din Reşiţa. Este un sistem complex de telemedicină, o iniţiativă de asemenea de peste un milion de euro. Cele două unităţi spitaliceşti sunt acum legate, specialiştii medicali pot susţine live, prin intermediul internetului, dezbateri pentru diagnosticarea unor cazuri dificile.
Medicii au acces la analizele pacientului, la radiografiile sau ecografiile digitale realizate pe pacienţi. Dacă unul dintre spitale nu dispune de un specialist pe o anumită disciplină medicală, prin intermediul sistemului de telemedicină poate fi consultat instant un specialist din cadrul unităţii partenere. Cel mai bun exemplu de utilitate poate fi dat de realizarea analizelor histopatologice la Vârşeţ. Cum spitalul nu dispune de un patolog, analizele trebuiau deplasate la Belgrad, aici erau analizate de un specialist şi ulterior rezultatele erau retransmise înapoi la spitalul de la Vârşeţ. Prin intermediul noii reţele de telemedicină analizele sunt digitalizate la Vârşeţ şi în câteva minute ajung la spitalul din Reşiţa unde pot fi analizate de un patolog român. La fel, în câteva minute poate fi emisă o părere medicală şi oferit un prim diagnostic.
Sistemul se extinde şi mai mult şi poate fi conectat până la nivelul medicilor de familie. Viitorul presupune achiziţionarea unui robot medical performant care, tot prin intermediul sistemului de telemedicină, va oferi posibilitatea unui medic, spre exemplu de la Vârşeţ, să efectueze cu ajutorul internetului o operaţie la Reşiţa. Calitatea de chirurg a medicului sârb va fi transmisă prin intermediul braţelor robotului, acesta urmând să lucreze pe pacientul de la Reşiţa exact cum ar fi făcut-o „live” medicul aflat la distanţă.
Un alt proiect, de această dată cu scop turistic, a fost derulat de Primăria Deta şi cea din Vârşeţ. În urma acestuia clădirile reprezentative din cele două oraşe au fost iluminate arhitectural.
Citiți principiile noastre de moderare aici!