„Una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului la sănătate este faptul că actuala legislaţie prevede ca pacienţii asiguraţi care vin la medicul de familie peste numărul 20, într-o zi, să nu mai aibă dreptul la reţete gratuite şi compensate şi niciun alt act gratuit din partea casei de asigurări”, a spus dr. Elisabeta Spătaru, vicepreşedinte al Patronatului Medicilor de Familie Timiş, în cadrul discuţiei pe tema Sănătatea încotro?, organizată la sediul OADOR Timişoara.
Dafin Handrea, patronul Farmaciei Sf. Maria din Timişoara, a vorbit despre faptul că, în continuare, banii colectaţi de la asiguraţi în sănătate, sunt controlaţi şi manipulaţi de Bucureşti, deşi ei ar trebuie folosiţi la nivel local. „Cea mai mare problemă a farmaciştilor rămâne faptul că nu primim banii la timp de la casa de asigurări, pentru a ne plăti furnizorii de medicamente. Atunci, nu avem bani pentru a putea cumpăra doctoriile, iar bolnavii aleargă de la o farmacie la alta pentru a-şi face rost de tratamentele salvatoare. Este nevoie de descentralizarea sistemului, fiindcă o mână de oameni stabileşte totul din birourile Ministerului Sănătăţii”, a spus Handrea.
Întâlnirea organizată de OADOR a mai adus în prim plan erorile pe care noul proiect al legii sănătăţii urma să le aplice. “Am promis că vor face informări periodice despre cum merg treburile în sănătate, de aceea am decis să organizăm dezbaterea Sănătatea- încotro?. Se încalcă dreptul la sănătate al individului şi să vedem ce e de făcut”, a spus Teodor Raţiu, preşedintele OADOR Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!