Cursul intitulat „AAOS-România Comprehensive Shoulder Course” este creditat de Colegiul Medicilor din România şi are două segmente. Prima parte este destinată tehnicilor avansate de rezolvare artoscopică a patologiei articulaţiei umărului, în cadrul căreia sunt pregătiţi patru tineri specialişti din România şi Serbia. Al doilea segment este destinat însuşirilor noţiunilor de bază în chirurgia umărului, în cadrul căruia pe lângă baza teoretică participanţii vor avea posibilitatea să-şi testeze aptitudinile practice pe modele artificiale de umăr, respectiv să urmărească intervenţii chirurgicale în timp real (“live surgery”) efectuate de instructori în cadrul celor două clinici de ortopedie.
Lectorii invitaţi sunt nume de prestigiu în chirurgia umărului: prof. dr. Guido Marra, şeful programului de umăr al Universităţii Northwestern din Chicago şi dr. William Stetson, preşedintele Comitetului de programe internaţionale al AAOS. Evenimentul se bucură de un interes imens din partea tinerilor specialişti şi rezidenţi interesaţi de diagnosticul şi tratamentul artroscopic al patologiei articulatiei umărului și a fost limitat la 80 de participanţi din principalele centre universitare ale ţării precum şi internaţionale. Organizatorii cursului sunt prof. dr. Radu Prejbeanu – şef Clinica I Ortopedie şi prof. dr. Jenel Pătraşcu – şef Clinica II Ortopedie.
„Este o plăcere să fiu aici, în Timişoara, împreună cu doctorul Marra, scopul este de a aduce aici ultimele tehnici în operaţia umărului. Vom reveni în următorii trei ani, pentru a-i învăţa pe chirurgi să facă acest tip de operaţie”, spune dr. William Stetson.
Cosmin Faur şi Horia Hărăbuş au fost aleşi pentru a fi specialişti în această patologie a umărului. Aceştia se vor specializa în Statele Unite ale Americii. Mai sunt doi specialişti, unul din Cluj şi unul din Bosnia.
„Dacă ar fi adaptăm cifrele din Statele Unite, ar fi un necesar de 40.000 de artroscopii de umăr pe an, acesta este numărul pe care Academia Americană îl aproximează pentru România. Ar trebui să avem un număr corespunzător de medici care să rezolve această patologie”, spune Cosmin Faur, asistent universitar, medic primar în cadrul Clinicii de Ortopedie din Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!