Îngrijorător este și faptul că bilanțul victimelor maladiei este în creștere. În anul 1960 mortalitatea era, în România, de 11,2 la 100.000 de femei, în timp ce în 2008 ajunsese la nu mai puțin de 27,51 la 100.000, o valoare mai mult decât dublă.
„Cred că nu mai există timișoreni care să nu aibă pe cineva cunoscut care se luptă cu cancerul la sân, dacă nu în propria familie, atunci printre prieteni sau cunoștințe. Este o boală care lovește tot mai des”, a precizat dr. Adriana Pârvulescu (foto), medic primar oncolog la Spitalul Municipal Timișoara.
Alături de psihologul Claudia Bocoiu, medicul specialist a participat la o sesiune de informare privind importanța depistării bolii în stadii incipiente, dar și a metodelor moderne de tratament. Campania „Râmâi tu însăți” a călătorit în șase mari orașe din țară și în Capitală și a transmis mesaje depre boală, tratament și consiliere psihologică. În urma acestei inițiative, oncologii din România vor avea la dispoziție un material informativ care să înlesnească și să eficientizeze dialogul medic – pacient.
Orice nodul trebuie să fie investigat
„Gradul atât de ridicat al mortalității este cauzat, în primul rând, de diagnosticarea târzie. Descoperirea timpurie, în stadii incipiente, a cancerului mamar este esențială pentru un prognostic favorabil. Inexistența unor programe naționale de screening pentru cancerul de sân este o mare problemă, boala fiind diagnosticată cel mai frecvent în stadii avansate sau metastatice, când prognosticul este rezervat”, a declarat dr. Pârvulescu. În lipsa acestor programe, pacienta trebuie să se preocupe mai mult de propria stare de sănătate, să se autoexamineze și să se prezinte periodic, în funcție de gradul de risc pe care îl stabilește medicul, la consulturi specializate.
„Din experiența mea personală am constatat că există numeroase femei care descoperă, prin palpare, formațiuni tumorale la nivelul sânului dar le lasă în pace. Gândirea de tipul <<nu mi se poate întâmpla mie asta>> este greșită, deoarece tumoarea crește în dimensiuni și prezentarea la consult este târzie”, a precizat medicul oncolog.
Un rol în posibila depistare a cancerului mamar ar trebui să fie jucat și de medicul de familie, care ar trebui să consilieze pacientele privind importanța depistării nodulilor prin autopalpare și mamografie. De asemenea, acesta ar trebui să identifice femeile cu factor de risc ridicat, cum sunt cele care au în familie un istoric medical, adică rude de gradul I cu cancer mamar sau de alte tipuri, și să le consilieze astfel încât pacientele să intre în programe de screening mai riguroase. Medicul de familie ar putea face diferența mai ales în zonele rurale, pacientele de la sat fiind de obicei mai slab informate și prezentându-se de cele mai multe ori la screening când boala este într-un stadiu avansat.
Pentru femeile care sunt diagnosticate cu această gravă afecțiune, rolul consilierii psihologice este de asemenea important. În Timișoara există grupuri de suport pentru bolnave, înființate special pentru ca pacienta să fie sprijinită de persoane care trec sau au trecut prin aceeași suferință. „Ești unică, dar nu ești singură”, le transmite psihologul Claudia Bocoiu femeilor care luptă cu cancerul la sân.
Citiți principiile noastre de moderare aici!