Femeia a suferit răni grave la nivelul coloanei cervicale, putând să rămână paralizată sau chiar să moară în orice moment, până ce medicii timişoreni, cu sprijin din Budapesta, i-au redat femeii viaţa. Şi una normală.
„Un astfel de caz este o raritate chiar la nivel mondial, în special că a avut şi o recuperare spectaculoasă. Femeia accidentată a ajuns prima dată la un spital din Caraş, unde a fost bine tratată şi de unde a fost trimisă la noi. Avea luxaţie de şold, ruptură dublă de gambă, dar lucrul grav era că avea fractură cervicală la nivelul C5-C6. Unul din o mie de pacienţi scapă cu viaţă şi, mai ales, fără paralizie dintr-o astfel de situaţie. Mai ales că femeia a stat aşa timp de aproape trei săptămâni, câte au trecut între momentul accidentului şi operaţia sa”, a explicat dr. Dan Negoescu, şeful secţiei de politraumatologie de la Casa Austria, unul dintre membrii echipei care a operat pacienta.
La intervenţia care a avut loc în urmă cu zece zile la Timişoara a luat parte şi prof. dr. Robert Veres, din Budapesta, unul dintre specialiştii în chirurgie spinală care au contribuit la formarea medicilor români în acest domeniu. „Particularităţile complete ale cazului derivă şi din faptul că femeia prezenta un risc mare vital, adică putea să moară oricând, iar luxaţia de la nivelul gâtului era foarte mare. Neoperat, cazul putea ajunge la paralizie completă, iar intervenţia în sine a fost extrem de complicată, a durat opt ore, s-a făcut pe etape şi a fost nevoie de munca unei întregi echipe de medici, anestezişti şi asistenţi”, a precizat dr. Horia Cristian, unul dintre cei care au abordat cazul.
Stabilizată şi lucidă, femeia de 51 de ani este bucuroasă că îşi va putea relua în curând viaţa. „Nu aveam nici o şansă să trăiesc fără aceşti medici. Am fost moartă. Nu vreau decât să mă întorc acasă să-mi văd copiii şi nepoţii şi să trăiesc lângă ei”, spune Rodica B., pacienta operată la Timişoara, care acum se simte bine şi va putea duce o viaţă normală.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!