Crucea Roșie a lansat o aplicație mobilă pentru cei care ajung în situații limită și sunt nevoiți să acorde primul ajutor. Aplicația se vrea a fi un ghid pentru măsuri de urgență ce pot fi luate înainte de a ajunge ambulanța la locul accidentului sau al incidentului, măsuri ce pot face diferența între viață și moarte. Meniul cuprinde mai multe secțiuni, printre cere „Învață”, „Urgențe” și „Info”. Secțiunea „Învață” este un ghid pentru utilizatori, care au la dispoziție o secțiune de studiu care detaliază pașii esențiali în acordarea de prim ajutor și îi ajută să identifice problema. Secțiunea „Urgențe” conține cele mai frecvente cazuri de accidente și instrucțiuni pentru cei care își asumă rolul salvatorului. Nu lipsește nici butonul de apelare al numărului de urgență 112, care vine cu indicații despre informațiile care trebuie furnizate medicilor de la ambulanță.
Specialiștii timișoreni le recomandă utilizatorilor aplicației de prim ajutor să țină seama de anumite reguli, fiindcă există situații în care bunele intenții pot avea efecte dramatice.
„Avem exemplu accidentului rutier unde dacă mașina nu este în pericol să explodeze, să cadă în apă, să cadă pe ea un copac sau un fir electric sau să ia foc, în situația asta este mai bine să lași victima în mașină să nu încerci s-o extragi fără să ai la dispoziție mijloacele specifice: piese de extracție, targă, pentru că s-ar putea să exagerezi niște leziuni care s-au produs în timpul accidentului, dar care s-ar putea să nu fie definitive. Fractura de coloană cervicală este un astfel de exemplu, care poate lăsa omul paralizat de la gât în jos”, explică șeful Unității de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgențe Timișoara, Mihai Grecu.
Dacă nu ne confruntăm cu astfel de situații, medicii spun că o intervenție rapidă și corectă poate într-adevăr salva viața pacientului.
„Sigur că influențează în bine. Dacă dă informații corecte din punct de vedere medical celor care nu au cunoștințe medicale în pregătirea lor de bază, aduce un plus imens pentru asistarea pacientului în continuare pentru că foarte multe lucruri depind de modul în care pacientul este asistat imediat după ce i se întâmplă evenimentul respectiv”, a completat șeful Unității de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgențe Timișoara, Mihai Grecu.
Aplicația conține și secțiunea „Info”, care oferă acces la formularul de înscriere online la cursurile de prim ajutor organizate de Crucea Roșie în mai multe orașe din țară, cursuri unde salvatorii învață direct de la profesioniști cum să se descurce în situații limită. Aplicația este disponibilă doar pentru iPhone.
Citiți principiile noastre de moderare aici!