Peste 300 de invitaţi din ţară şi străinătate participă, în aceste zile, la manifestări din domeniul radiologiei. „Nimic nu e mai important decât a comunica populaţiei progresul ştiinţei care o serveşte, pentru că nu putem exista decât prin ideea că suntem aici ca să-i ajutăm pe cei ce au nevoie de noi”, a spus prof.dr. Gheorghe Mateescu, de la Case Western Reserve University, Ohio, USA, chimist de origine română, care a făcut parte din echipa câştigătoare a premiului Nobel pentru rezonanţă magnetică.
Acesta a vorbit despre progresele medicinei şi a promis la Timişoara că va ajuta la dezvoltarea spectroscopiei aici. „Mă ofer să lucrez în directă legătură cu oamenii, în primul rând pe educaţie, ca medicii să ştie ce se face în domeniu, apoi pe selecţia de pacienti şi cazuri. Spectroscopia ajută la diferenţierea unor tumori, de exemplu, între active şi inactive prin stabilirea activităţii metabolice ”, a precizat prof. Mateescu. Acesta s-a arătat indignat de faptul că universităţile de medicină au scos din examenele de admitere fizica şi chimia.”Cum e posibil să formezi un medic fără să aibă la bază cunoştinţele fizico-chimice?”, a întrebat acesta retoric.
Alături de el s-a aflat şi prof. dr. Gheorghe Iana, preşedintele Societăţii Române de Radiologie care a precizat că, în România, „ne lovim de realităţile curente: lipsa de dotare. Nu există echipament în unităţile medicale de stat. Pregătirea rezidenţilor se face în spitale universitare, dar ele n-au aparatură. S-a ajuns la desfiinţarea centrelor de formare şi avem echipamente depăşite moral, iar aste ne costă în oameni, care pleacă în afara ţării”.
Organizatorii evenimentelor de la Timişoara sunt Societatea de Rezonanţă Magnetică în Medicină din România (SRMMR), Societatea Română de Imagistică Musculo-Scheletală (SIMSR) şi Grupul Român de Lucru în Rezonanţă Magnetică (ISMRM). Lucrările celui de-al IV-lea Congres Naţional de Rezonanţă Magnetică (eveniment cu participare internaţională), a lucrărilor celui de-al VI-lea Congres al Societăţii Române de Imagistică Musculo-Scheletală şi ale celei de-a VII-a întâlniri a membrilor ISMRM se încheie vineri.
Invitati de Premiu Nobel la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!