La sediul Clinicii de Gastroenterologie şi Hepatologie UMF Timişoara a avut loc, joi, conferința de închidere a proiectului “Implementarea unui sistem de telemedicină între Centrele de Gastroenterologie şi Hepatologie ale Universităţilor din Szeged şi Timişoara, pentru educaţia şi instruirea personalului”.
“Am beneficiat de o sumă relativ mică, de 180.000 de euro, și am pus la punct un sistem de telemedicină pe care îl putem folosi atât în raport cu alte țări europene, cât și cu alte clinici din țară. Împreună cu partenerii din Szeged, la fiecare două săptămâni, vom aborda cazurile mai dificile pentru o rezolvare cât mai bună”, a punctat prof. dr. Ioan Sporea, coordonatorul clinicii timișorene.
Alături de acesta, la Timișoara s-a aflat joi și echipa maghiară de la Divizia de Gastroenterologie a Clinicii Medicale 1 a Universităţii din Szeged. Proiectul încheiat are drept scop dezvoltarea unui sistem de telemedicină între cele 2 centre universitare prin care să se asigure o educaţie profesională continuă a specialiştilor din diferitele arii ale gastroenterologiei – endoscopie, ecografie abdominală, ecografie abdominală cu substanţă de contrast, ecoendoscopie – şi dreptul pacientului la o “second opinion” avizată. Acest lucru se va realiza prin videoconferinţe la care vor participa specialişti din ambele ţări, se vor discuta cazuri dificile, aducând astfel un beneficiu şi pacienţilor.
“În perioada de la lansare a proiectului s-au desfăşurat întâlniri ale celor două echipe pentru punerea la punct a detaliilor tehnice legate de sistemul de videoconferinţă, urmate de instalarea acestuia şi punerea lui în funcţiune în cele două clinici, astfel încât în data de 6.02.2012 a fost posibilă prima videoconferinţă. În cursul acesteia, cele două echipe de specialişti au făcut câte o scurtă prezentare teoretică urmată de discutarea unor cazuri de ecografie, respectiv de ecoendoscopie. În următoarele 10 zile s-au mai desfășurat încă cinci videoconferințe, în cursul fiecăreia fiind prezentată o scurtă conferință – în domeniul ecoendoscopiei, ERCP, al bolilor inflamatorii intestinale de către partea maghiară, respectiv în domeniul ecografiei cu substanță de contrast și al elastografiei hepatice de către partea română – precum și prezentări de caz, fie live, fie pregătite în avans”, spun medicii timișoreni.
Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanţarea naţională a celor două state membre participante în program, România şi Ungaria.
Citiți principiile noastre de moderare aici!